I dalje podijeljen grad
1

Otvorena izložba fotografija "Mostar – 20 godina poslije"

FENA
U Centru za kulturu večeras je otvorena izložba Arhiva Federacije BiH "Mostar – 20 godina poslije", koja kroz 25 fotografija svjedoči kako je grad na Neretvi dvadeset godina nakon početka rata i dalje razrušen i neobnovljen, ali i podijeljen grad.

Direktora Arhiva FBiH Adamira Jerkovića kazao je kako rat koji je davno završio i danas teško opterećuje Mostar. Po njegovim riječima, do sada su rekonstruirani i obnovljeni mnogi vjerski objekti, mostovi, škole, historijski i kulturni spomenici, no podjele među ljudima i dalje su aktuelne.

"Proces srastanja grada otežano se odvija. Posjetilac kada dođe u Mostar odmah osjeti podjelu grada. A Mostar može ići naprijed samo kao jedan grad", kazao je Jerković otvarajući izložbu.

Dodao je kako su obični ljudi umorni od nacionalnih prepirki koje ne vode nigdje.

"Arhiv Federacije priredio je ovu izložbu kao doprinos ljepšem Mostaru i svim ljudima dobre volje da prevaziđu podjele i nesporazume, da započnu istinski proces reintegracije koja će dovesti do obnove infrastrukture i ukupnog života na Neretvi. Ova izložba je izraz naše ljubavi prema čudesnom gradu", kazao je Direktora Arhiva FBiH Adamir Jerković.

Izložba će biti otvorena sedam dana.