Kultura
6

Otvorena izložba fotografija Dražena Dizdarevića "Čuj Iran"

FENA
(Foto: FENA)
Izložba fotografija "Čuj Iran" mladog Sarajlije Dražena Dizdarevića (30) otvorena je večeras u galeriji Java u Sarajevu.

Fotografije su nastale tokom autorovog putovanja Iranom u oktobru ove godine i donose prizore iz svakodnevice te zemlje, jedne od najstarijih civilizacija, s vidljivom mješavinom njene historije i savremenosti.

Taj čudesni spoj nekadašnjeg i sadašnjeg, kojim je autor fasciniran, vidi se na ulicama, građevinama, trgovinama gradova: Isfahana, Teherana, Qoma i Kashhana.

Apsolutno treba odbaciti stereotipe i predrasude pri polasku u Iran, zaključak je autora nakon što je tu zemlju spoznao iznutra jer "svi smo bliži nego što mislimo".

Iranski ambasador u Bosni i Hercegovini Seyed Hossein Rajabi kazao je na otvorenju izložbe da u njegovoj zemlji živi više od 20 etničkih skupina i da o prisustvu žene u iranskom društvu, uprkos uvriježenom suprotnom mišljenju, svjedoči i podatak da su od ukupne studentske populacije, 65 posto su djevojke.

Ambasador je zahvalio što je u Bosni i Hercegovini priređena izložba o njegovoj zemlji na čiju su historiju i drevnu civilizaciju ponosni njeni stanovnici.

To je društvo kulturalne, etničke i religijske raznolikosti, naglasio je Seyed Hossein Rajabi.

Obećao je da će Ambasada učiniti sve na što skorijoj uspostavi čarter leta na relaciji Sarajevo - Teheran.

Izložbu je otvorio pisac Goran Simić riječima da je u galeriji Java prikaz Irana očima umjetnika.

Zvanice je pozdravio i bosanskohercegovački diplomata Zlatko Dizdarević, otac mladog autora izložbe.