Kultura
41

Otvorena izložba fotografija Ahmeta Bajrića Blicka u Sarajevu: Strahote Srebreničana kroz fotoobjektiv

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U turskom kulturnom centru Yunus Emre u Sarajevu večeras je otvorena izložba fotografija autora Ahmeta Bajrića Blicka pod nazivom "Srebrenica". Izloženo je više od 70 fotografija koje prikazuju strahote iz 1995. godine u Srebrenici, kao i kolaži koji prikazuju dešavanja i život u Srebrenici do 2015. godine.

Bajrić je istakao kako je veoma bitno da ovakve stvari budu izložene i da ih što veći broj ljudi, a posebno mladih i stranaca, pogleda.

"Izložba je bila postavljena u Zagrebu, a najposjećenija je bila u Beogradu. Prije 15 godina svoje fotografije sam izložio i u Štokholmu i tadašnji gradonačelnik ih je sve otkupio. Trudim se da, kada izlažem, izložbe budu u galerijama kako bi ih što veći broj ljudi vidio. Sljedeće godine imat ćemo posebnu izložbu u Zagrebu putem jumbo plakata", rekao je Bajrić.

Uskoro bi trebao završiti i monografiju "Srebrenički put pakla" koja će biti objavljena na bosanskom i engleskom jeziku.

Bajrić je jedini fotoreporter koji je objektivom svog fotoaparata na području Nezuka nadomak Sapne uspio zabilježiti proboj Srebreničana na slobodnu teritoriju u julu 1995. godine. Njegove autentične fotografije obišle su cijeli svijet i gotovo da nema prinatnog medija koji ih nije objavio.

Danas ima snimljenih blizu dva miliona fotografija na kojima su prikazani brojni događaji - od okupljanja majki Srebrenice, preko ekshumacije masovnih grobnica, otvorenja Memorijalnog centra u Potočarima pa sve do kolektivnih ukopa žrtava počinjenog genocida.