Kultura
0

Otvorena izložba Emina Komarice u ruševinama kasarne Jajce

Piše: E. G.
(Foto: Jasmin Agović)
U ruševinama bivše kasarne Jajce u petak navečer je otvorena izložba pod nazivom "California Trippin'" fotografa Emina Komarice. To je prva samostalna Travel Photography izložba ovog autora.

Fotografije su nastale tokom 40-dnevnog putovanja do "krajnjeg zapada", a na njima je prikazan odnos između čovjeka i njegovog okruženja, prilagođavanje milionskih gradskih sredina rekreativnim potrebama pojedinca te važnost prirode za zdrav razvoj društva.

Smještajući izložbu u ruševine bivše kasarne Jajce Komarica naglašava kontrast između monohromnosti njenih ruševina i kolorita kalifornijskih gradova i nacionalnih parkova. Istovremeno, koristeći se osvjetljenjem posebno kreiranim za ovu priliku, on stvara specifičan ambijent unutar ruševina kasarne Jajce, kroz koji povezuje teme prikazane na fotografijama i samu građevinu u kojoj su izložene.

Ovo je prva samostalna izložba Emina Komarice, fotografa iz Sarajeva. Fotografijom se bavi niz godina. Odabir Travel Photography kao žanra odredila su, između ostalog, njegova mnogobrojna putovanja te ljubav prema prirodi, biciklizmu i alpinizmu.

"Sa mnom je na pripremi izložbe radio i arhitekta Adnan Kurto, koji je ujedno bio i saputnik po Kaliforniji. Pomogli su mi također mnogi prijatelji fotografi, dizajneri, penzioneri... Projekt je zamišljen tako da, između ostalog, pokaže da pojedinac vlastitom kreativnošću i radom može realizovati jedan ovakav projekt bez pomoći donatora i sponzora. Također, projektom želim promovirati poseban vid turizma koji je postao vrlo popularan u svijetu, a kod nas još uvijek nedovoljno poznat, to je takozvani 'custom travel', putovanje potpuno prilagođeno vlastitim potrebama i interesima. U tom smislu mi smo se opredijelili za roadtrip kroz Californiju kako bismo mogli u potpunosti doživjeti 'krajnji zapad'", kazao je za Klix.ba autor fotografija.

Izložba će biti otvorena za javnost u subotu.