"Mogući retrospectrum“
0

Otvorena izložba djela Mehmeda Zaimovića

Sarajevo-x.com
Na prvom spratu Umjetničke galerije BiH u ponedeljak, 20. aprila u 20 sati, bit će otvorena izložba djela akademika Mehmeda Zaimovića.

Radi se o jednoj mogućoj retrospektivi, o odabranom prikazu višedecenijskog opusa ovog umjetnika. Na izložbi će biti predstavljeno stotinjak djela – crteža, uljanih slika, gvaševa i tempera, nastalih u periodu od 1960. godine pa sve do djela nastalih prošle godine.

Mehmed Zaimović je do danas imao preko 60 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učestvovao na oko 500 kolektivnih izložbi, dobitnik je više značajnih nagrada. Od 2008. godine je redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Izložba će biti postavljena u prostoru u kojem se inače nalazi prvi dio stalne postavke "Retrospectrum“ – otuda i naziv Zaimovićeve izložbe "Mogući retrospectrum“.

Uz izložbu je štampan i katalog manjeg obima, sa izborom tekstova likovnih kritičara koji su pratili Zaimovićev rad tokom proteklih decenija.

Izložba je realizirana uz pomoć Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.