Kultura
0

Otvorena izložba dječijih radova "Životinje imaju dušu"

FENA
Povodom obilježavanja desete godišnjice od osnivanja Udruženja za sprječavanje okrutnosti nad životinjama "SOS" Sarajevo, danas je u Galeriji Novi hram otvorena 6. internacionalna izložba likovnih dječijih radova "Životinje imaju dušu".

Od 500 pristiglih radova, izloženo je njih 240 i svi prikazuju različite vrste životinja sa snažnom porukom o nužnosti njihove zaštite.

Pored 15 osnovnih škola iz BiH, radove su crtala i djeca iz 10 zemalja - Austrije, Hrvatske, Holandije, SAD-a, Kine, Italije, Srbije, Slovenije, Češke i Njemačke.

Član Udruženja Velimir Ivanišević kazao je za Fenu da je ove godine tradicionalna izložba posvećena nedavno preminulom akademskom grafičaru i jednom od pionira Udruženja Mirsadu Konstantinoviću.

On navodi da je cilj senzibiliziranje javnosti za nezbrinute životinje, ali i usporedba između djece iz BiH koja su prošla ratne strahote te one iz inostranstva.

"Začuđujuće je koliko su djeca iz BiH osjetljivija za brigu o životinjama, posebno onim nezbrinutim, jer su nakon rata počela obraćati pažnju na muke drugih", kazao je.

Projekt je podržala i Ambasada Češke Republike u BiH u okviru edukacijskog programa "Razmišljaj", dok je Galerija Novi hram prostor ustupila besplatno.

Izložba će biti postavljena do 31. maja.