Zenica
0

Otvorena izložba ''Crteži'' Mensura Verlaševića

ZEDA
Mensur Verlašević, Foto: ZEDA
Mensur Verlašević, Foto: ZEDA
U galerijskom prostoru Muzeja grada Zenice otvorena je izložba crteža akademskog grafičara Mensura Verlaševića iz Visokog.

Ovaj umjetnik, koji je do sada svoje radove prezentirao na petnaest samostalnih izložbi i stotinjak kolektivnih prezentacija, zeničkoj likovnoj publici predstavio se crtežima, mediju u kojem se on osjeća najbolje i koji najbolje odgovara umjetnikovoj prirodi. Verlašević se kroz ovaj opus vraća na elementarnosti crteža, na njegove mikro elemente ''crte/linije''.

''Sredstvima crteža dobiva se poseban optički slikovni kvalitet, što je, pak, omogućeno činjenicom da je Verlaševićev crtež - bojeni crtež, koji se ne iscrtava samo na čistoj bjelini podloge, nego akvarelski podslikava diskretnim tonskim akcentima, koji integriraju sa mrežama crteža i tako rezultiraju prigušenim kolorističkim varijacijama'', istaknuto je u kataloškom predgovoru Sulejmana Boste.

Magistar Mensur Verlašević završio je Školu za primjenjenu umjetnost u Sarajevu i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Alberta Kinerta na Odjelu za grafiku. Član je ULUBIHa od 1975.godine, a u klasi profesora Kinerta završio je 1976.godine i postdiplomski studij. Nosilac je više društvenih priznanja i dobitnik značajnih nagrada, među kojima se ističu nagrade za crtež 'Collegium Artisticum' i 'Visočkih likovnih susreta'.

Tokom naredne godine planirane su izložbe Mensura Verlaševića u galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, Gradskoj galeriji u Bihaću i galeriji Centra za kulturu u Mostaru, kao i redovita učešće na nekim godišnjim i bijenalnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.