Sarajevo
0

Otvorena izložba "Češki spomenici na listi UNESCO-a"

FENA
Češki ambasador u BiH Jirži Kudela otvorio je večeras u galeriji Međunarodnog centra za mir na sarajevskoj Baščaršiji izložbu "Češki spomenici na Listi zaštićene svjetske baštine UNESCO-a".

Na izložbi je putem atraktivnih fotografija i uz kraći opis predstavljeno 12 izuzetnih historijskih mjesta u Češkoj Republici, koji su upisani na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.

Ambasador Kudela je naveo da je Češka Republika uvijek bila raskrižje različitih kultura, što znači da je baština upisana na UNESCO-vu listu dosta raznolika. Najviše je historijskih gradova i zamkova, koji pokazuju koliko je u Češkoj bogat upravo taj segment kulture.

  • Stvarno smo ponosni na činjenicu da je Češka Republika natprosječna što se tiče broja spomenika kulture upisanih na UNESCO-vu listu, naglasio je on.

Dodao je da osim ovih 12 spomenika kulture, Češka na UNESCO-voj listi ima i šest prirodnih cjelina, te još 15 spomenika koji su na listi čekanja na upis na Listu svjetske baštine.

  • Želimo upoznati građane BiH s bogatstvom i raznolikošću kulture Češke Republike. Pokazati da je to jako bitan ekonomski faktor, jer time možete privući veliki broj turista, rekao je Kudela.

Istaknuo je kako u svijetu ima turista koji obilaze samo UNESCO-ve spomenike kulture.

Kudela, po obrazovanju historičar i nekadašnji radnik Praškog arhiva, smatra da u BiH ima dosta manjkavosti i propusta kada je u pitanju odnos prema kulturnoj baštini.

  • Samo bih rekao da je šteta što se neke stvari ovdje kulturno i turistički bolje ne prodaju, jer i kulturna baština može privuči mnogo turista, a time donijeti novac. Stvarno mi je žao da se vašim tvrđavama iz predosmanskog doba, koje su stvarno zanimljive, ne pridaje više brige, od Srebrenika, Bihaća i dalje, rekao je češki ambasador.

To bi, smatra on, moglo privući veću pažnju, jer BiH svakako ima šta da pokaže.

BiH ima dva spomenika na UNESCO-voj listi, a još nekoliko je čekanju. Kudela želi da BiH uspije upisati i te spomenike jer bi to bilo veoma važno za kulturni ugled BiH, ali bi moglo donijeti i profit.