Sarajevo
5

Otvorena izložba bosanskih rukotvorina

FENA
U prostorijama udruženja U.Horizont, u ulici Kundurdžiluk bb danas je svečano otvorena izložba bosanskih rukotvorina "Tradicijom do umjetnosti".

Izložba je završnica projekta «Afirmacija žena/samohranih majki kroz edukaciju, rekreaciju i podizanje ekološke svijesti kroz kućnu radinost» koji je finansijski potpomognut od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i H.O. Small Kindness.

Ciljevi projekta su afirmacija žena koje imaju ideje i sposobnosti u kućnoj radinosti unapređujući njihovu ekonomsku poziciju, samoosnaživanje žena/samohranih majki kroz učenje osnovnih vještina u kućnoj radinosti, kroz solidarnost afirmisanih žena koje imaju sposobnosti i inovativne ideje, razvoj ekološke svijesti žena/samohranih majki kroz poseban program edukacije i seminare, infomisanje žena i šire javnosti o očuvanju tradicije kroz kućnu radinost, te pozitivan uticaj iste na psihički život pojedinca.

Izložba će trajati do nedjelje, 22. juna, a radovi se mogu pogledati od 10.00 - 22.00 sati.

  • Projekt će se i u budućnosti realizovati u prostorijama Udruženja a proizvodi će biti prezentirani i na našim web stranicama. Vjerujemo da time doprinosimo očuvanju bosanske tradicije u izradi rukotvorina i razvoju svijesti građana Bosne i Hercegovine o tome da su drugi prepoznali umjetnost Bosne i Hercegovine i plasirali je kao svjetski trend, kaže predsjednica U.Horizont Merjem Mehmedović.