Zemaljski muzej BiH
0

Otvorena izložba "Aves urbicae" o pticama u urbanim sredinama

FENA
Zemaljski muzej (Foto: Sarajevo-x.com)
Zemaljski muzej (Foto: Sarajevo-x.com)
"Aves urbicae" naziv je izložbe posvećene pticama u urbanim sredinama koja je otvorena danas u Zemaljskom muzeju BiH u organizaciji Ornitološkog društva "Naše ptice" te ove muzejske institucije.

Na 13 panoa kroz 114 fotografija uz prateći tekst predstavljene su brojne vrste ptica čija su staništa u urbanim sredinama, uz naglašenu potrebu zajedničkog življenja sa čovjekom na osnovama održivog razvoja.

Autor izložbe i pratećeg teksta je načelnik Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH i predsjednik Društva "Naše ptice" Dražen Kotrošan, dok fotografije, pored njega, potpisuju i posmatrač ptica iz Begovog hana Narcis Drocić, Dejan Kulijer iz Zemaljskog muzeja BiH, te Goran Topić iz Šipova.

Postavka donosi niz zanimljivih i manje poznatih informacija, kao to da su najbrojnije vrste u gradskim i subgradskim područjima ptice iz porodica vrana, golubova i vrabaca, među najzastupljenijim skupinama ptica su porodice zeba, dok su najugroženije ptice u ovim staništima sove i razne vrste grabljivica.

Sjenice i strnadice, djetlići, žune, lastavice, porodice kormorana, čaplji, patki, vodomara i pastirica, samo su neke od ptica predstavljenih na izložbi.

Dražen Kotrošan je istaknuo Feni da je izložba dio projekta "Ptice.ba" koji je realiziralo Orintološko društvo "Naše ptice", uz finansijsku podršku Ministarstva prostornog uređenja i okoliša KS-a.

On navodi da je pored predstavljanja ptica urbanih sredina cilj izložbe i edukativan, s namjerom da se ukaže na odnos čovjeka spram ovih ptica te nužnost održivog suživota.

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštitu prirodnog područja Osman Delić ističe Feni da mnogi ptice smatraju samo kućnim ljubimcima, iako one imaju neprocjenjiv značaj u kruženju materije u prirodi i lancu ishrane te očuvanju biodiverziteta.

"Sarajevo je doživjelo naglu urbanizaciju, pa i urbicid, čime su smanjena i prirodna staništa za ptice. U gradu je nestalo oko 40.000 stabala u ratu, kao i prigradsko zelenilo gdje su nikla nova naselja. Po nekim analizama, u Sarajevu je prije rata bilo više od 263 vrste ptica, a sada se taj broj sveo na 168", kazao je on.

Izložba će biti postavljena tokom januara u Zemaljskom muzeju BiH, a planirano je da u idućoj godini bude predstavljena i u drugim bh. gradovima.