Kultura
47

Otvorena izložba Amera Kapetanovića: Fotografija je i umjetnost i posao

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Kroz fotografiju nastojim naći perfektnog sebe. Da budem bolji, da razumijem život i ljude. To mi je veoma bitno. Ovo je moj način kako da to uradim. Mislim da sam na nekom dobrom putu, a gdje je kraj ne znam", kazao je u izjavi za Fenu fotograf Amer Kapetanović.

U okviru festivala "Fotografija godine BiH 2013", sarajevski fotograf Kapetanović u galeriji BlackBOX predstavio je večeras 16. samostalnu izložbu fotografija pod nazivom “Čovjek u pripremi”.

“Čovjek u pripremi” se sastoji od 22 crno-bijele fotografije koje oslikavaju svakodnevne situacije na ulici višemilionskog grada.

Kapetanović je poručio je mladim fotografima i onima koji to žele biti da je fotografija i umjetnost i posao, "prelijepa je i onaj koji ima strast može da uspije bez obzira na to gdje se nalazi".

Amer Kapetanović je sarajevski fotograf i videograf. Dobitnik je ULUPUBiH nagrade za fotografiju, pobjednik mnogih domaćih i internacionalnih takmičenja. Učestvovao je na više od stotinu i pedeset kolektivnih izložbi.

Putujući po svijetu, Kapetanović spaja tuđu i vlastitu svakodnevnicu. Kroz ljude na svojim fotografijama i njihove međusobne odnose on istražuje samoga sebe.

Fotografije koje iznosi u javnost ovom izložbom nastale su na ulicama Istanbula, grada u kojem je postao fotograf.

Autor je o projektu "Čovjek u pripremi" kazao: "U jednom trenutku života sam stao i shvatio da ja sebe više ne poznajem. Da, sjetio bih se, kao kroz maglu, onog starog mene i kao da sam želio da ponovo budem taj. Međutim, ove priče ne bi bilo da "ono gore“ nije poslalo baš nju. Fotografiju. Sve ostalo vrijeme ja sam nju sve više otkrivao i ne znajući da time, zapravo, otkrivam sebe. Samom sebi. Stalno me pozivala da je čitam, da gledam te ljude na njoj kako odbacuju djeliće sebe. Baš kao što sam ih i ja nekad odbacivao. Ti djelići su sad gradili onog mene kog priželjkujem. Ona me i dalje istom jačinom privlači, a ja nemam pojma da li ću ikada vidjeti onog pravog sebe. Zbog toga volim da lutam ulicama obespravljenih i uvijek ću lutati. Možda se sretnem.”

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 14. februara.