Kultura
0

Otvoren XIII internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska zima"

FENA
Velikom povorkom uličnog teatra u izvedbi umjetničke grupe "Malabar" iz Francuske te mističnom plovidbom njihovog mjesečevog broda kroz sarajevske ulice, u srijedu je otvoren XXIII internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska zima", čiji je ovogodišnji slogan "Neki drugi grad".

Brojne akrobate i umjetnici na štulama u zanimljivim kostimima, praćeni pirotehničkim spektaklom, koji je u konačnici završio na platou Skenderije veličanstvenim vatrometom, privukli su veliku pažnju građana Sarajeva, koji su od Baščaršije do Skenderije u potpunosti bili dio ovog zanimljivog "putovanja".

Festival je zvanično proglasio otvorenim evropski komesar za obrazovanje, kulturu i pitanja mladih Jan Figel, ističući kako naziv ovogodišnjeg Festivala predstavlja savršen način da se opiše multietničan, vibrantan i kulturološki raznolik grad. To je savršen simbol očiglednog ponovnog oživljavanja Sarajeva.

"Kako u BiH, tako i u ostatku Evrope, moramo naučiti da živimo u kulturno raznolikim društvima, moramo očuvati i poštovati naše mnogobrojne jezike i tradiciju te potpomagati uzajamno upoznavanje i dijalog među različitim kulturama", poručio je Figel.

Prisutne je pozdravio i predsjedavajući Predsjedništva BiH, pokrovitelja Festivala, Nebojša Radmanović za kojeg "Sarajevska zima" znači otvorenu kulturnu manifestaciju koja magnetnom snagom izaziva i privlači daleke kulturne rođake, stare i nove prijatelje, intelektualne nomade i umjetnike sa svih meridijana i polova.

"Doboko sam uvjeren da umjetnost i kultura, kao najviši duhovni izraz svakog pojedinca i čovječanstva kao cjeline, mogu stvoriti neki drugi virtuelni grad, od snova, mašte, imaginacije i igre. I zato: neki drugi grad, kao metafora budućnosti, sadržajnijeg života i duhovnog bogatstva različitih kultura i tradicija, kao autentični izraz ljudskog stvaralaštva", kazao je Radmanović.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac naglasila je kako će od ove godine sastavni dio festivalskog programa činiti i sjećanje na Zimske olimpijske igre u Sarajevu '84., kada je Sarajevo, barem na kratko, bilo centar svijeta, ugostivši na hiljade turista, sportista i delegacija. "Sarajevska zima", kako je kazala, dokazuje da je Sarajevo evropski grad, jer posjeduje onaj civlizacijski i kulturni duh koji pripada duhovnom naslijeđu Evrope i svijeta.

Po proglašenju Festivala otvorenim, u galeriji Collegium Artisticum priređena je i izložba "Prerađeno" u organizaciji Umjetničke galerije BiH, Collegium Artisticuma i Festivala. Radove su predstavili mladi, ali i afirmirani bh. umjetnici Elma Alić, Gordana Anđelić - Galić, Maja Bajević, Asim Đelilović, Andrej Đerković, Jusuf Hadžifejzović, TRIO (Dalida i Bojan Hažihalilović), Džeko Hodžić, Šejla Kamerić, Mehmed Klepo, Kurt & Plasto, Edin Numankadić, Nusret Pašić, Affan Ramić, Mustafa Skopljak, Radoslav Tadić te Halil Tikveša.

Kako je u katalogu izložbe zapisala direktorica Umjetničke galerije BiH Meliha Husedžinović, ovom izložbom želi se pokazati kako se ideja i fenomen razvijaju na umjetničkoj sceni Sarajeva i postaju jedna od najživljih tema, štaviše nešto što se najradikalnije odvojilo od tradicionalnih kretanja u bh. umjetnosti, u kojoj su ranije preovladavali skulptura, slikarstvo i grafička produkcija. Pojava recikliranja, redizajna i reinterpretacije materijala, brendova, historije i stilova ne samo da je obogatila našu savremenu umjetnost, nego je učinila veoma aktuelnom i u koraku s duhom vremena.

Festivalski program večeras je nastavljen u Bošnjačkom institutu koncertom opernih arija u izvedbi slovačkih umjetnika - Ondreja Šalinga (tenor), Lenke Máčikove (sopran) te Jána Salaya (klavir).

Sarajevo će u naredna 43 dana pohoditi brojni umjetnici iz cijelog svijeta, predstavljajući svoje stvaralačke domete u šarolikoj ponudi izložbi, koncerata, predstava i drugih oblika kulturnog izražaja.