Kultura
0

Otvoren treći NAFF u Neumu

FENA
U otvorenom kinu hotela Zenit u Neumu, sinoć je svečano otvoren Treći međunarodni festival animiranog filma NAFF 2008, za kojega je selekcijski tim, između 460 pristiglih radova odabrao 60 za natjecateljski, te 90 za otvoreni program Panorama.

Među 60 filmova koji će se natjecati za nagrade, 45 ih je već osvojilo nagrade na najpoznatijim svjetskim festivalima animiranog filma, a 39 ih je na njima pobijedilo, tako da je ovogodišnji NAFF jedan od festivala s najjačom konkurencijom u svijetu uopće.

Brojnu publiku, među kojima se našlo i desetak uglednih autora iz Francuske, Nizozemske, Njemačke, Bugarske, BiH, Hrvatske i drugih zemalja, pozdravio je općinski načelnik Đuro Obradović ističući značenje ovoga velikoga festivala za ovo maleno turističko mjesto, naglašavajući potrebu njegovoga stabilnijega fianciranja, dok je direktor i utemeljitelj festivala Jurinko Raič, otvarajući festival, zahvalio svim prijateljima ove, u svijetu animacije vrlo omiljene manifestacije, prije svih Federalnom ministarstvu kulture i sporta, te županijskim i općinskim razinama i gospodarstvenicima.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ambasadori Francuske, Danske i Norveške u BiH, koji si, ugodno iznenađeni kvalitetom i organizacijom ove smotre ''crtića'' organizatoru obećali pomoć u narednoj godini, kada će u Zimski radni kamp NAFF-a stići i nadarena djeca iz spomenutih zemalja.

Brojna publika je prve večeri uživala u odlično osmišljenom programu otvaranje u kojemu su sudjelovala lokalna KUD-a i ženska klapa Lira iz Trebižata.

U natjecateljskom dijelu programa, koji je završen grandioznim vatrometom nad neumskim morem, predstavilo se devet filmova iz Kanade, SAD, Francuske, Velike Britanije i Hrvatske, a u programu Panorama prikazano je dvadesetak filmova, što je obradovalo brojne turiste i njihovu dječicu koja u tri dnevna termina mogu gledati mnoštvo filmova među kojima su mnogi i na njihovim jezicima.

Parižanka Sarah van den Boom, predsjednica žirija u kojemu su još i Mirza Ibrahimpašić iz Sarajeva, Vladimir Stanić iz Beograda, Ivan Čačić iz Zagreba i Miro Barnjak iz Mostara, nakon prvih odgledanih filmova izjavila je da će žiri realno, zbog toliko nagrađenih filmova, među kojima su neki bili i u najužoj konkurenciji za Oscara, imati težak posao.

Za nedjelju uvečer zakazana je i prva pressica koju će voditi Dževdet Tuzlić a na kojoj će se predstaviti strani autori.