Bosanska Krupa
0

Otvoren Sajam knjige uz bogat kulturni program

Sarajevo-x.com
U organizaciji JU "Gradska biblioteka" Bosanska Krupa, a pod pokroviteljstvom Općine i načelnika Armina Halitovića, u Bosanskoj Krupi se od 26-28. maja 2011. godine održava Drugi bosanskokrupski sajam knjige.

Implementator je Lokalna akciona grupa UNA-SANA, sufinansijer JKP "10 juli" Bosanska Krupa, a generalni pokrovitelj načelnik Općine Armin Halitović. Na sajmu će se osim promocija knjiga, susreta izdavača, autora i čitalaca, kulturno-edukativnih i zabavnih aktivnosti, održati i stručna predavanja.

Kako u stručnom dijelu programa, tako i u kulturno-zabavnom dijelu, učešće će uzeti kulturne institucije i udruženja sa područja općine Bosanska Krupa, USK i šire.

Učešće na sajmu uzele su izdavačke kuće iz BiH i iz regije.

Nakon uvodnih izlaganja, svim prisutnim gostima obratila se Zumreta Porić, direktorica JU "Gradska biblioteka" iz Bosanske Krupe, poželjela dobrodošlicu i ukazala na uloženi trud koji bi trebao rezultirati zadovoljstvom svih gostiju i posjetilaca.

Načelniku Općine Arminu Halitoviću, kao generalnom pokrovitelju, pripala je čast da nakon obraćanja svečano i otvori sajam. Iskazao je potpuno zadovoljstvo što Bosanska Krupa polako, ali sigurno korača ka zacrtanim ciljevima. Jedan od njih je i unapređenje kulturnog života, čemu svjedoči upravo Bosanskokrupski sajam knjige.

Značaj Bosanskokrupskog sajma je u objedinjavanju institucija koje utječu na razvoj pisane riječi u BiH kroz uspostavljanje balansa direktnim kontaktom izdavača, biblioteke i čitaoca. Kako bi se održao kontinuitet interesa za knjigu uspostavlja se jaka sprega između izdavača i biblioteka koje su direktan posrednik u promociji i popularizaciji knjige.

Širokom ponudom izdavača i knjižara koje učestvuju na sajmu, pruža se mogućnost posjetiocima da na jednom mjestu pronađu najnovija izdanja bosanskohercegovačkih i svjetskih autora.

Realizacijom ovog projekta, organizator će biti u mogućnosti i da općinu Bosanska Krupa predstavi kao lokalnu zajednicu koja u posljednje vrijeme uspjeva ostvariti postavljene ciljeve na putu kulturnog razvoja.

Kulturno-zabavni program bio je prepušten učenicima i nastavnicima "Druge osnovne škole" iz Bosanske Krupe. S tačkom "Od Kulina bana do današnjih dana" uspjeli su oduševiti sve prisutne goste.

To je bio dobar uvod u radno vrijeme prvog dana sajma.

Sajam traje do subote, 28. maja, i u tom periodu planirano je mnogo aktivnosti.