Aktivan i u 103. godini
0

Otvoren muzej arhitekte kojeg inspirišu ženske obline

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Proslavljeni brazilski arhitekt Oscar Niemeyer je obilježio svoj 103. rođendan otvaranjem muzeja s njegovim djelima iz bogate karijere duge 70 godina, javio je BBC.

Niemeyer je dizajnirao futurističke građevine u brazilskom glavnom gradu Brasiliji, kao i zgradu UN-a u New Yorku. Njegovo najnovije djelo - Kulturni centar Oscara Niemeyera u Avilesu u sjevernoj Španiji - također je otvoreno u srijedu.

"Moji prijatelji su došli da me vide, kako je to lijepo", izjavio je Niemeyer novinarima na inauguraciji svoje fondacije u gradu Niteroi, izvan Rio de Janeira. Muzejska zgrada, koju je dizajnirao sam Niemeyer, ima "senzualne" betonske obline i definira njegov prepoznatljiv modernistički stil koji ga je učinio jednim od najpoznatijih svjetskih arhitekata.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Niteroi je mjesto u kome su smještene brojne klasične Niemeyerove zgrade, uključujući i savremeni muzej umjetnosti te pozorište. Niemeyer je najpoznatiji po projektiranju Brasilije, koja je sagrađena kao novi glavni grad Brazila u kasnim 1950-im. Njegov naglašeni futuristički dizajn je doprinio tome da ljudi vjeruju u budućnost Brazila, čiji je glavni grad postao mjesto za ikone moderne arhitekture.

Niemeyer je ostao upamćen i po tome što je jednom izjavio kako inspiraciju za dizajn savremenih građevina crpi iz oblina brazilskih žena. Toliko je bio inspirisan da mu je pošlo za rukom da kreira više od 600 objekata širom svijeta. Uprkos činjenici da je obolijevao u proteklih godinu dana, on je još uvijek aktivan na poslu, i još uvijek pokazuje svoj smisao za "dramatičnu" arhitekturu.