Kultura
0

Otvoren konkurs za nagradu "Egoart"

FENA
Slovačka umjetnička grupa Egoart poziva umjetnike iz cijelog svijeta da učestvuju na konkursu za dodjelu istoimene godišnje umjetničke nagrade, koja podrazumijeva iznos od hiljadu eura, te izložbu finalista tokom 2007. godine.

Grupu Egoart čine umjetnici Viktor Freso i Lukas Harustiak, koji su prije četiri godine pokrenuli nagradu.

Egoart nagrada ustanovljena je kao alternativa svim drugim priznanjima u Evropi, a njen cilj je afirmiranje projekata i umjetničkih radova, performansa, hepeninga i drugih kreacija u najširem spektru savremene umjetnosti.

Ne postoje bilo kakvi kriteriji za nagradu, jer je i kreirana na bazi različitosti učesnika i najšire publike.

Radove i projekte ocenjivat će petoročlani žiri koji se sastoji od po dva vizuelna umjetnika, po dva historičara umjetnosti i jednog nezavisnog člana ili predstavnika sponzora.

Svaki član žirija bira dva učesnika i nominuje ih za nagradu Egoart ili jednu od “simpatija” nagrada, a pobjednik će biti izabran žrijebom koji će biti organiziran na televiziji ili održan u galeriji u prisustvu publike.

Rok za prijavljivanje za narednu dodjelu je 31. januar 2007. godine. Za učešće na konkursu, neophodno je registrovati se na sajtu www.egoart.sk. Prijavljivanje je besplatno.