Kultura
0

Otvoren konkurs Sarajevo grad filma 2009.

Sarajevo-x.com
Konkurs za učešće u projektu Sarajevo grad filma 2009. objavljen je 12. novembra 2008. godine i biće otvoren za prijave do 24. decembra 2008. godine.

Sarajevo grad filma

Projekat Sarajevo grad filma pokrenut je 2008. godine, kao logičan nastavak Sarajevo Talent Campusa, obrazovnog programa Sarajevo Film Festivala.

Učešćem u ovom projektu mladim talentovanim filmskim stvaraocima Jugoistočne Evrope pruža se prilika da pokažu svoje znanje i iskustvo stečeno na Sarajevo Talent Campusu kroz realizaciju pet kratkih igranih filmova.

Apliciranje

U okviru drugog izdanja projekta Sarajevo grad filma mogu aplicirati učesnici Sarajevo Talent Campusa 2007. i 2008. godine.

Propozicije konkursa nalažu da projektni timovi moraju biti sastavljeni od najmanje 3 člana, od kojih je jedan režiser, te da članovi tima moraju biti iz najmanje dvije različite države.

Na taj način Sarajevo Film Festival želi potaknuti saradnju među mladim, talentovanim filmskim stvaraocima Jugoistočne Evrope čiji rad predstavlja budućnost regionalne kinematografije.

Dodatne informacije i prijavne formulare možete pronaći ovdje.

Selekcija i realizacija projekata

Žiri sastavljen od filmskih profesionalaca iz BiH i inostranstva sačiniće selekciju pet projekata, a rezultati će biti objavljeni 26. januara 2009. godine.

Odabrani projekti snimat će se u Sarajevu u toku proljeća i ljeta, a za izvršnu produkciju biće zadužena producentska kuća iz Sarajeva.

Rok za završetak filmova je 1. jula 2009. godine, a prezentacija i promocija ostvarenih projekata bit će održana tokom 3. Sarajevo Talent Campusa u okviru 15. Sarajevo Film Festivala koji se održava od 12. do 20. augusta 2009. godine.

Prvo izdanje projekta

Podsjećamo, prvo izdanje projekta Sarajevo grad filma rezultiralo je realizacijom pet kratkih filmova učesnika 1. Sarajevo Talent Campusa koji su svjetsku premijeru imali na 14. Sarajevo Film Festivalu.

Sarajevo grad filma do sada su podržali: Federalno ministarstvo kulture i sporta / Fond za kinematografiju Federacije BiH, Vlada Federacije BiH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Grad Sarajevo i Federalna televizija.