Banja Luka
0

Otvoren ''Kočićev zbor''

SRNA
Tradicionalna 44. manifestacija "Kočićev zbor" večeras je svečano otvorena u Banjoj Luci muzičko-scenskim performansom ''Ideš li rode'', u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpse.

Svetkovinu lijepe riječi, koja je upriličena u muzičkom paviljonu parka ''Petar Kočić'', otvorio je gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović.

"Kočić, pisac i narodni tribun, oličenje je krajiškog čovjeka koji je znao da na pravi način zastupa interese naroda ovog kraja i suprotstavi se okupatorskoj vlasti", rekao je Davidović.

On je naglasio da su Kočićeva djela aktuelna i danas, te da uspomenu na najvećeg krajiškog pisca treba slaviti vječno. 

Davidović je pozvao Banjalučane i sve građane RS da prisustvuju svim manifestacijama upriličenim u okviru "Kočićevog zbora" koji se ove godine održava u Banjaluci, Beogradu i piščevom rodnom selu Stričićima.

Tradicionalna manifestacija ''Kočićev zbor'' počela je danas otvaranjem izložbe ''Petar Kočić - život, djelo, vrijeme'' u Narodnoj i univerzitetskoj bibliotecu RS i razgovorom o temi "Kočić i Zmijanje u djelu Alojza Đurića" u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci.

Drugog dana ove manifestacije u 11.00 časova biće položeno cvijeće na Kočićev grob u Aleji velikana u Beogradu, a u 19.00 časova u Narodno-univerzitetskoj biblioteci RS biće promovisana knjiga Luke Kecmana "Petar Kočić na sceni Narodnog pozorišta RS", dok je u 20.00 časova u Muzeju RS predviđen multimedijalni program, nastup grupe "Gora" i glumca Gorana Jokića.
Programom manifestacije za petak, 28. avgust, u 11.30 časova predviđeno je polaganje cvijeća u Gomionici, a u subotu, 29. avgusta, polaganje vijenaca na spomenik Kočiću u istoimenom parku u Banjoj Luci.

U subotu u Administrativnoj službi grada Banjaluka biće organizovan prijem za delegacije učesnika ''Kočićevog zbora'', nakon čega će biti održana akademija u Kulturnom centru ''Banski dvor'', a na gradskom stadionu u Banjaluci biće održan koncert Gorana Bregovića i tri prvonagrađena orkestra sa ovogodišnjeg takmičenja u Guči. 

Centralna svečanost ''Kočićevog zbora'' biće održana u nedjelju, 30. avgusta, u rodnom selu velikog pjesnika Stričićima na Manjači.

Manifestacija će početi u 9.00 časova služenjem parastosa Kočiću u crkvi na Klisini, nakon čega će biti položeno cvijeće na spomenik poginulim borcima otadžbinskog rata, dok je u 11.30 časova ispred pjesnikove rodne kuće, predviđeno je polaganje vijenca ispred biste, uručenje ''Kočićeve nagrade'' i nagrade ''Zmijanjče'' i književni program ''Kočiću u čast''.

Na dan centralne svečanosti u 13.00 časova na pozornici Osnovne škole "Petar Kočić" biće izveden kulturno-umjetnički program pod nazivom "Petar Kočić među Zmijanjcima", dok će u 14.30 časova u borilištima biti održana narodna nadmetanja i tradicionalna borba bikova za nagradu "Jablan".

U ponedjeljak, 31. avgusta, predviđeno je zatvaranje manifestacije uz ''Veče laureata'' u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS. 
Ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade za životno djelo koja se dodjeljuje u okviru manifestacije je književnik iz Sarajeva Stevan Tontić.

Nagrada ''Zmijanjče'' koja se dodjeljuje za najbolji literarni rad učenika osnovnih škola pripala je učeniku osmog razreda Osnovne škole ''Desanka Maksimović'' iz Trna Miloš Kovačević. 

Kočićevu nagradu do sada su dobili: Miodrag M. Vulin, Nikola Vukolić, Milorad Pavić, Nikola Koljević, Đuro Damjanović, Sreten Vujković, Dobrica Ćosić, Radoslav Bratić, Branko Milanović, Jovan Radulović, Duško M. Petrović, Ranko Preradović, Milorad Ekmečić, Milovan Vitezović, Ranko Risojević, Ranko Pavlović i Predrag Gugo Lazarević.