Kultura
0

Otvoren internacionalni univerzitet Ars Aevi

Sarajevo-x.com
U ponedjeljak, 20. marta iranski umjetnik Bizhan Bassiri i art kritičarka Beral Madra sreli su se sa studentima i umjetnicima u prepunom amfiteatru akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Poznati iranski umjetnik Bizhan Bassiri i jedna od vodećih turskih kustosica Beral Madra sreli su se sa studentima umjetnosti, umjetnicima i stručnjacima iz ove oblasti i sa njima razgovarali o svom radu. Bassiri je tom prilikom predstavio i svoj najnoviji videorad.

Dan ranije, u nedjelju 19. marta u Turskom kulturnom centru otvorena je izložba fotografija Gina di Paolo "Bizhan Bassiri: Eventi Tellurici" o izložbi Bizhana Bassirija koju je Ars Aevi priredio u Sarajevu u 2002. godini. Izložba će biti otvorena sve do 26. marta.

Program "Ars Aevi Susreti" u Sarajevo dovodi vodeće internacionalne aktere svijeta savremene umjetnosti kako bi svoja iskustva podijelili sa sarajevskim studentima umjetnosti, umjetnicima i stručnjacima iz ove oblasti. Na ovaj način Ars Aevi nastavlja i njeguje saradnju sa istaknutim umjetnicima i kritičarima umjetnosti koji su sudjelovali u kreiranju Kolekcije budućeg Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Martovski program "Ars Aevi Susreti" realizovan je uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Italije i Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini i Carabinieri MSU, a u saradnji sa Akademijim likovnih umjetnosti u Sarajevu, Umjetničkom galerijom BiH i Turskim kulturnim centrom.

Ars Aevi se ovim događajima priključuje programu Sarajevske zime u 2006. godini.