Sinoć u Goraždu
0

Otvoren internacionalni "Festival prijateljstva"

FENA
Uz veliki vatromet i podizanje festivalske zastave te zvuke himne "Pruži mi ruku prijatelju", sinoć je u Goraždu u prisustvu preko 10.000 posjetilaca svečano otvoren 12. po redu internacionalni "Festival prijateljstva – Goražde 2009."

Tome je prethodio promenadni koncert Duvačkog orkestra iz Travnika, dok su simbolično zastavu Festivala do jarbola donijeli mladi iz francuskog grada Sen Brijea predavši je učenicima generacije osnovnh škola iz Goražda koji su je podigli na jarbol Gradske dvorane "Mirsad Hurić".

  • Između svega onog što se u svijetu danas dešava i što nije popularno, iz Goražda, prelijepog grada na Drini više od 1.000 umjetnika večeras šalje poruku mira i prijateljstva cijelom svijetu - kazao je otvarajući Festival načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

Poruku u ime mladih Goražda na nekoliko svjetskih jezika uputio je i Ermin Bašaškić, nakon čega je uslijedio i nastup mališana iz goraždanskih dječijih vrtića "SOS Kinderdorf“ i "Sunce“.

Ceremoniju svečanog otvaranja upotpunile su i Nejra Merkez te Ilvana Pašić talentovane djevojčice učesnice brojnih goraždanskih ali i drugih festivala na kojima je osvajale prestižne nagrade.

Uslijedio je nastup Narodnog orekstra te goraždanskih interpretatora koji su pjevali sevdalinke, a muški vokalno- instrumentalni sastav "Behar“ iz Goražda premijerno je izveo pjesmu "Goraždanka“. Zvijezda prve festivalske večeri bio je Nihad Alibegović.

"Festival prijateljstva – Goražde 2009.“ će do 9. augusta ugostiti preko 1.000 učesnika, umjetnika iz 20 zemalja Evrope i svijeta koji će prirediti brojne umjetničke programe. Među njima su koncerti, pozorišne i filmske predstave, likovne izložbe, književni programi, te brojne radionice i drugi sadržaji za najmlađe posjetioce Festivala.

Prvi "Festival prijateljstva“ održan je 1997. godine na inicijativu prijatelja iz Goražda i pokrajine Bretanja iz Francuske, a svake godine dobija na masovnosti i kvalitetu. Cilj ove jedinstvene manifestacije u BiH i šire je afirmacija i zbližavanje kultura zemlja cijelog svijeta. Danas se ova manifestacija svrstava među deset najznačajnijih kulturnih događaja u BiH.

Organizator Festivala je Općina Goražde u saradnji sa brojnim drugim intitucijama, ustanovama i sponzorima.