Istočno Sarajevo
0

Otvoren filmski festival Prvi kadar

SRNA
Puštanjem filmske klape profesora Dragana Elčića večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvoren Treći međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma "Prvi kadar".

Festival je otvorila pomoćnica ministra prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Irena Soldat, koja je istakla da je Istočno Sarajevo izgradilo mladu publiku uz festival Prvi kadar, lutkarski festival Lut fest i Matičnu biblioteku.

Ona je izrazila nadu da među mladom publikom u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo možda već sjede budući producenti, režiseri i glumci.

Pomoćnica ministra za nauku i kulturu pri Ministarstvu civilnih poslova BiH Biljana Čamur, čije ministarstvo je takođe jedan od pokrovitelja ovog festivala, istakla je da je riječ o manifestaciji koja zaslužuje da se nađe na kalendaru međunarodnih festivala u BiH.

Čamurova je naglasila da je Ministarstvo civilnih poslova prepoznala kvalitet festivala Prvi kadar  na kojem će biti prikazan 31 film iz sedam zemalja.

Predrag Kovač, načelnik opštine Istočna Ilidža, koja je takođe pokrovitelj Festivala, pozdravio je prisutne i zaželio dobrodošlicu u ime predstavnika lokalne vlasti.

Nakon ceremonije otvaranja, premijerno je prikazan igrani film "Zona mrtvih" režisera Milana Todorovića i Milana Konjevića.
Todorović je, obraćajući se prisutnoj publici, istakao da je entuzijazam jedini motiv koji je okupio ekipu za snimanje ovog filma, pravljenog da zabavi publiku, ali i da skrene pažnju na problematiku globalnog zagađenja.

On je naglasio da je riječ o prvom domaćem film o zombijima, za koji je ideju dobio spajajući teme svakodnevnog zagađenja u Pančevu i stripova koje je čitao u djetinstvu, poput Dilana Doga.

U takmičarskom programu ovog festivala, koji traje do 18. septembra, biće prikazan 31 film iz Švedske, Španije, Grčke, Srbije, Slovenije, Švicarske i BiH.
		
Tokom trajanja festivala, koji se završava 18. septembra, publika će odgledati 31 filmsko ostvarenje, a predstaviće im se i 25 autora i producenata iz Grčke, Švedske, Španije, Srbije, Slovenije, BiH i drugih zemalja.

Ovogodišnja ostvarenja ocjenjivaće tročlani žiri koji predvodi reditelj Nikola Stojanović. Ostali članovi su reditelj Milovan Pandurević i filmski i TV producent Milan Todorović.

Festival je zadržao raniji koncept nagrađivanja. Stećak kneza Pavla dodijeliće se u dvije kategorije, za najbolji dokumentarni i najbolji kratki igrani film. Od ove godine, stećak kneza Pavla dodijeliće se kao i kao specijalna nagrada žirija za filmsko ostvarenje. Jedna od nagrada je i nagrada Filmska klapa, koja će se dodijeliti za najbolji studentski film, kao i specijalno priznanje mladom autoru.
Selektor festivala Aleksandra Mitrić - Štifanić kazala je novinarima da festival promoviše radove studenata priznatih svjetskih akademija i na taj način pokušava da umjetnost kratke forme približi mladim, potencijalnim filmskim stvaraocima.

"Ove godine je na selekciju stiglo 120 filmova, što pokazuje pozitivan rast u odnosu na prethodne godine. Vjerujem da će program ovogodišnjeg festivala biti preporuka da se ovaj trend nastavi i ubuduće. Shodno tome, možemo reći da Prvi kadar učvršćuje svoje mjesto na poziciji relevantnih evropskih festivala ", istakla je Mitrić - Štifanić.