Kultura
0

Otvoren festival ženske umjetnosti "PitchWise"

FENA
Prvom sesijom iz akademskog programa posvećenog pitanju zaborava u književnosti iz feminističke perspektive, danas je u Historijskom muzeju BiH zvanično otvoren Festival ženske umjetnosti "PitchWise". Festival će trajati do 11. septembra, a organizira ga u Historijskom muzeju BiH Fondacija "CURE".

Jutrošnja sesija bila je posvećena nedavno preminuloj profesorici Filozofskog fakulteta u Sarajevu Nirman Moranjak Bamburać. O tome ko su naše prethodnice i koga pamtimo u oblasti književnosti govorili su asistentica na Filozofskom fakultetu Ajla Demiragić i Damir Arsenijević.

Kako je kazala medijima Ajla Demiragić, u svom se predavanju fokusirala na problem kulturnog pamćenja, njegovom arhiviranju, harmonizaciji i institucionalizaciji te položaju žene u odnosu na ta pitanja. Pokušat će dati objašnjenje zašto se radovi i postignuća žena u književnosti često izuzimaju iz arhiviranja.

Ona će ponuditi i svojevrsnu mapu čija je funkcija memorisanje i stvaranje ženskog arhiva, kojim bi se u budućnosti mogle izbjeći pojave izbjegavanja arhiviranja ženskog stvaralaštva. Profesoricu Moranjak–Bamburać ocjenjuje iznimno značajnom protagonisticom bh. književne i naučne scene, čiji će angažman vrlo brzo pasti u zaborav ukoliko se na izvjestan način ne arhivira.

Damir Arsenijević ističe da se njegovo izlaganje temelji na postavljanju okvira za političku kritiku kulture u BiH. On smatra da je potreban drugačiji poredak koji je nužno graditi na solidarnosti svih isključenih i obespravljenih, svih ućutkanih i marginaliziranih.

U takvom sistemu žena je centralna figura, ona je simptom današnjeg društva, a feministkinje nositelji društvene emancipacije. Žene koje danas stvaraju trebale bi vratiti tradiciju sjećanja na žene. U moru imena, Arsenijević izdvaja Biseru Alikadić i Feridu Duraković, ali i mlađe pjesnikinje i književnice koje razmišljaju o identitetu, pripadnosti i sjećanju, kao što su Šejla Šehabović, Nermina Omerbegović ili Adisa Bašić.

Festival ženske umjetnosti danas će biti nastavljen otvaranjem programa izložbi multimedijalnom postavkom u Historijskom muzeju BiH s početkom u 18.00 sati, a slijedit će filmski program Festivala u 19.00 sati.