Kultura
0

Otvoren festival "Srebrena traka" u Srebrenici

SRNA
U Srebrenici je večeras otvoren Sedmi festival kratkog filma "Srebrena traka" na kojem će u okviru takmičarskog dijela biti prikazana 29 kratka filma iz 10 zemalja.

Gost festivala, dekan Akademije umjetnosti iz Banje Luke Luka Kecman pozdravio je napore Udruženja "Prijatelji Srebrenice", koje organizuje festival, navodeći da zna koliko je to težak zadatak u ovako malom mjestu i periodu ekonomske krize.

Kecman je najavio stručnu podršku Akademije umjetnosti u narednim godinama za pripremu i organizovanje ovog festivala, koji je veoma značajan za ovu sredinu, ali i za kulturu i stvaralaštvo Republike Srpske.

Dvodnevni festival je počeo prikazivanjem dugometražnog filma "Krugovi" reditelja Srdana Golubovića, nakon čega će u takmičarskom dijelu biti prikazano pet kratkih filmova iz BiH, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije i Španije.

U toku festivala biće prikazano 29 kratkih filmova iz 10 zemalja koji se takmiče za prvu nagradu stručnog žirija "Srebrenu traku" i nagradu publike.

U revijalnom dijelu programa biće prikazana tri dugometražna filma i biće priređene muzičke zabave.

Edukativni dio festivala sastojaće se od filmskih radionica koje će za zainteresovane mlade ljubitelje filmske umjetnosti u Srebrenici i Bratuncu prirediti glumci Ivan Jevtović i Branko Vidaković.

Kao ciljevi festivala navedni su obogaćivanje kulturnih sadržaja u Srebrenici, promocija i popularizacija vizuelne umjetnosti, te podrška povezivanju mladih filmskih stvaralaca iz svijeta i međusobno prenošenje i razmjena znanja, kao i filmsko edukovanje mladih iz ovog mjesta.

Ovogodišnji festival organizuje se pod geslom "Kultura nas spaja", a održava se uz podršku Ambasade Holandije u BiH, opštine Srebrenica i Rudnika olova i cinka "Sase" kod Srebrenice koji posluje u okviru kompanije GROS iz Bosanske Gradiške.