Stolac
0

Otvoren Festival kratkog filma

FENA
Drugi međunarodni Festival kratkog filma Stolac otvoren je u petak u Gradskoj kafani u ovom gradiću.

Iako je bilo predviđeno da festival otvori glumac i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Emir Hadžihafizbegović, zbog njegove spriječenosti otvorio ga je crnogorsko-bosanskohercegovački književnik Andrej Nikolaidis.

Nikolaids je rekao da je ovaj festival bitan jer skreće pažnju na žanr koji je zapostavljen, a u suštini predstavlja neku vrstu "filmskog parfema".

"Kratki film je esencija filmske umjetnosti. I mislim da mali i prelijepi gradić Stolac je idealno mjesto za ovaj festival“, rekao je Nikolaidis.

Festival kratkog filma Stolac je međunarodna smotra kratkometražnih filmova koju organizira Udruženje građana Art Festival Stolac.

Ova filmska revija, sa pratećim muzičkim, likovnim i književnim sadržajima, zamišljena je kao opušteno i nepretenciozno druženje ljubitelja filma i umjetnosti općenito, te prilika za susrete i razmjenu ideja.

U naredna četiri dana ljubitelji ovog filmskg žanra imat će priliku pogledati 40 filmova iz 13 zemalja svijeta.

Osim toga moći će prisustvovati koncertu bh.grupe“ Letu štuke”, koncertu hrvatskog muzičara Nene Belana, pogledati izložbu bh. filmskog plakata, uz film “Praznik u Sarajevu” sjetiti se prerano preminulog Benjamina Filipovića, upoznati se sa festivalom o ljudskim pravima „Pravo ljudski“.

Lokacije na kojima će se odvijati dešavanja vezana za Festival su Gradska kafana, Šarića kuća i Radimlja.