Mostar
0

Otvoren festival "Gradimo mostove, a ne zidove"

FENA
Međunarodni festival mladih pod nazivom "Gradimo mostove, a ne zidove" otvoren je sinoć u Omladinskom kulturnom centru "Abrašević" u Mostaru i trajat će do 23. travnja. Koordinator festivala Mirsad Pandžić kazao je u izjavi za Fenu kako je cilj festivala povezivanje mladih putem učenja o miru, toleranciji i mirnom rješavanju konflikata te da se festivalom nametne poruka kako mladi mogu i žele da žive zajedno.

Festival okuplja mlade iz Hrvatske, BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore i Makedonije te mlade iz Norveške i SAD-a.

Po Pandžićevim riječima, u sklopu festivalskog programom održat će se dvije škole, i to Regionalna škola ljudskih prava za mlade i Škola globalnog razumijevanja.

Također, bit će upriličen koncert grupa "Vuneni" iz Mostara i "Jarboli" iz Beograda, izložba fotografija na temu "Gradimo mostove, a ne zidove", zatim ulične akcije, odnosno umjetnost na ulicama, gdje će mladi slikari postaviti svoje štafelaje i slikati, kazao je Pandžić.

Festival su organizirali Helsinški komitet za ljudska prava BiH, Helsinški odbor za ljudska prava RS, Centar za mirovne studije Zagreb, Helsinški odbor Srbije, Inicijativa mladih za ljudska prava Priština, Crnogorski helsinški komitet, Helsinški komitet za ljudska prava Makedonije, Norveški helsinški komitet, općina Drammen iz Norveške te općina Red Wing iz SAD-a.

Inače, festival "Gradimo mostove, a ne zidove" do sada je održan u općini Drammen u Norveškoj te općini Red Wing u SAD-u.