Kultura
0

Otvoren depadans Muzeja Sarajeva "Sarajevo 1878.-1918."

FENA
Staro Sarajevo
Staro Sarajevo
Premijer Kantona Sarajevu Denis Zvizdić otvorio je danas depadans Muzeja Sarajeva "Sarajevo 1878.-1918." na mjestu gdje je nekada bio Muzej Mlade Bosne.

Osnovni koncept nove postavke je da se na relativno malom prostoru prezentira iznimno bogati period austrougarske uprave koja je bitno utjecala na promjene sveukupnog života u Sarajevu i BiH, odnosno bitno doprinijela evropskom konceptu razvoja Sarajeva.

Premijer Zivdić je istaknuo da će novi depadans Muzeja Sarajeva, doprinijeti da se još bolje predstavi izvanredno bogatstvo civilizacija koje su obitavale na području Sarajeva te da Sarajevo postane turistički grad.

On je najavio razgovore s vlastima Austrije i Beča kako bi novi depadans postao još bogatiji, jer postoji mogućnost da se ustupi dio eksponata koji se odnose na historiju BiH i Sarajeva.

Prema riječima direktorice Muzeja Sarajeva Mevlide Serdarević, odlukom Skupštine Kantona Sarajevo novi depadans, koji je treća stalna postavka Muzeja, dobio je tačan naziv i zadatak koji treba ostvariti. Zato je autor izložbe imao težak zadatak da prezentira najvažnije elemente i izbjegne ponavljanja s drugih postavki.

Enterijer depadansa uređen je uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva, a direktorica Serdarević se nada da će se vanjska fasada urediti uz pomoć USAID-a.

Izložba počinje prezentacijom ulaska austrougarskih trupa u Sarajevo, zatim prezentira novu upravu, promjene u kulturi stanovanja i življenja, nove zanate, privredu i arhitekturu, snažan razvoj nauke i umjetnost, razvoj društvenog i političkog života te informacije o sarajevskom atentatu i osnovne informacije o Prvom svjetskom ratu.

U depadansu nisu postavljeni broznani medaljon s uništenog spomenika ubijenom prestolonasljedniku Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji, skulptura cara Franca Josefa niti stope s kojih je Gavrilo Princip ubio prestolonasljednički par. Kustosi muzeja kažu da se to nije moglo ostvariti iz konceptualnih razloga, ali je moguća obnova spomenika i stopa u eventualnom uređenju prostora oko Muzeja.