Kultura
0

Otvoren 60. frankfurtski sajam knjiga

FENA
Zauzimajući se za punopravno članstvo Turske u Evropskoj uniji, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier otvorio je u utorak popodne u Frankfurtu na Majni 60. frankfurtski sajam knjiga, na kojem je ove godine zemlja-partner Turska.

"Turska je na putu k pluralističkom i demokratskom društvu, i to je vidljivo i u književnosti te zemlje", rekao je Steinemeier. Ustvrdio je da je integracija oko četiri miliona građana turskog porijekla, koliko ih živi u Njemačkoj, moguća "tek kad Turska uđe u EU".

Steinmeier je istovremeno upozorio na teškoće u vezi sa slobodom izražavanja mišljenja u Turskoj. "Tu je pred Turskom još dobar dio puta, ali bismo je mi na tome putu trebali podržati", rekao je Steinmeier.

Turski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. Orhan Pamuk je u govoru na svečanosti otvorenja žestoko kritizirao odnos turskih državnih tijela prema slobodi mišljenja.

"Sklonost turske države da zabranjuje knjige i kažnjava književnike, nažalost, još nije prevladana", rekao je Pamuk.

Svečanu otvorenju Frankfurtskog sajma knjiga prisustvovao je i turski predsjednik Abdulah Gül, koji ga je i službeno otvorio.

Najveći sajam knjiga na svijetu ove godine će ugostiti 7.373 nakladnika iz 100 zemalja. To je nešto manje nego prošle rekordne godine sa 7.448 izlagača. Najviše je izlagača, 3.337, iz Njemačke, a zatim Velike Britanije 834 i SAD-a 662.

Glavne teme ovogodišnjeg sajma su internet i digitalizacija knjiga. Sony i Amazon će na sajmu predstaviti nove proizvode za čitanje digitalnog štiva.

Sajam je od srijede do petka otvoren za stručnu, a u subotu i nedjelju i za ostalu publiku. Ove godine se očekuje oko 300.000 posjetitelja.

Prvi "Sajam za knjige", prenosi Hina, održan je u Frankfurtu na Majni još potkraj 14. stoljeća, ali se "Frankfurtski sajam knjiga" pod tim nazivom neprekidno održava od 1949.