Kultura
0

Otvaranje MESS-a u Zenici i Sarajevu

FENA
Internacionalni teatarski festival MESS, čije je otvaranje zakazano za 18. oktobar i trajat će do 28. oktobra, održava se 48. put.

Od ove godine ovaj najstariji pozorišni festival postaje i najveći festival teatra, rečeno je današnjoj pres-konferenciji.

Novi koncept MESS-a uključuje pet programa na kojima će biti prikazane 33 predstave iz 17 zemalja (Njemačka, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Argentina, Brazil, USA, Mađarska, Srbija, Belgija, Meksiko, Slovenija, Francuska, Benin, Republika Češka, Švicarska, Bosna i Hercegovina).

Na pres-konferenciji je osim o Festivalu MESS bilo riječi i o osnivanju porodice festivala, koja bi bar u prvo vrijeme podrazumijevala saradnju MESS-a, SFF-a, JAZZ festa.

Ideju o osnivanju "Porodice festivala" podržao je i ministar kulture i sporta u Vladi Federacije BiH Gavrilo Grahovac koji je na pres- konferenciji istakao da je bitno da ovi festivali prije svega budu produkcioni, tj. da ne žive samo festivalski život.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS govorio je o novoj koncepciji Festivala izdvojivši program za najmlađe, kao i program posvećen stvaralaštvu mladih reditelja do 30. godine. U okviru ovog programa mlada bh. rediteljica Selma Spahić predstavit će dvije svoje predstave.

Ovogodišnji MESS okupit će 600 izvođača.

Na Festivalu će biti prikazano i šest predstava iz BiH.

Kako je istakao Mustafić bh. festivali su onoliko dobri koliko su na njima prisutni autori iz Bosne i Hercegovine.

Festival MESS bit će otvoren 18. oktobra u Sarajevu i Zenici. Otvaranje Festivala bit će direktno prenošeno na BHT.

U pratećim programima MESS OFF bit će održani zanimljivi koncerti, izložbe, promocije novih teatarskih knjiga, workshopovi i okrugli stolovi kritike.

Festival je podijeljen u četiri kategorije: World MESS, Mitteleurope MESS, Future MESS (program za mlade reditelje do 30 godina) i program za najmlađe - Children MESS.

Osim o otvaranju ovogodišnjeg teatarskog festivala MESS, novim konceptima, porodici festivala bilo je riječi i o dramskom konkursu za BiH u organizaciji austrijskog Ministarstva za evropske i međunarodne poslove u sardnji s PEN Centrom i Festivalom MESS. Drame koje konkurišu trebaju promišljati temu "Govoriti o granicama: način življenja u vremenu promjena". Konkurs je otvoren do 1. decembra.