Ajfelov most
0

Otvaranje izložbe fotografija "Priče iz globalizirajućeg svijeta"

FENA
"Priče iz globalizirajućeg svijeta" naziv je izložbe prestižnih međunarodnih fotografa koja će biti otvorena sutra na Ajfelovom mostu u Sarajevu.

Riječ je o izložbi koju je 2002. godine inicirala i realizirala Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) želeći podcrtati fenomen globalizacije te predstaviti njegove pozitivne i negativne aspekte kroz objektiv deset uvaženih međunarodnih fotografa.

Fotoeseji Akinbode Akinbiyija, Philipa Jonesa Griffithsa, Thomasa Kerna, Bertiena van Manena, Shehzada Nooranija, Cristine Nuñez, Andreasa Seiberta, Stephana Vanfleterena, Tima Hetheringtona, te bh. fotografa Zijaha Gafića problematiziraju različite aspekte globalizacije u Aziji, Sjevernoj Americi, Africi, Evropi i Latinskoj Americi.

Izložbu će u 19.00 sati otvoriti ambasador Švicarske u BiH Rolf Lenz, najavljeno je danas iz "Gramofona".

Planirano je i predstavljanje najboljih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti i mladih fotografa o temi globalizacije, nastalih kao rezultat radionice organizirane u okviru projekta.

Izložba je organizirana u saradnji sa domaćim partnerima, Centrom za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA) i fotografom Zijahom Gafićem.

Od ljeta 2007. do danas SDC je pod motom "Iz muzeja na ulicu!" izložbu postavio na ulicama Bolivije, Mongolije, Malija, Burkine Faso, Bangladeša, Benina, Nikaragve, Albanije i Afganistana, želeći je približiti što većem broju ljudi.

Sarajlije će oko 200 izloženih fotografija moći pogledati do 20. juna, na dvije lokacije - Ajfelovom mostu i otvorenoj pijaci Markale.