Kultura
3

Otvaranje izložbe "Dvije decenije, dva pogleda" Andreja Đerkovića u Ženevi

Klix.ba
U četvrtak, 13.12.2012.godine, u galeriji Archigraphy u Ženevi biti će otvorena fotografska izložba "Deux décennies, deux regards (Dvije decenije, dva pogleda)" sarajevskog umjetnika Andreja Ðerkovića i ženevskog fotografa Gérarda Pétremanda. Projekat je svojevrstan amalgam fotografskih radova ova dva renomirana fotografa čija fuzija, danas na 20 obljetnicu opsade Sarajeva, stvara jedinstven pogled na ovaj grad i vremenski tok zadnje dvije decenije.
Crno-bijeli printovi ratne zbilje Andreja Ðerkovića i kolor postratne fotografije Gérarda Pétremanda sa današnje vremenske distance čine unikatan vizualni dokument sarajevskih arhitekturalnih fragmenata koji su slijedom ratne urbicidne destrukcije i ekonomske postratne tranzicije, skoro pa iščezli.

Fotografije Andreja Ðerkovića su dio ciklusa ratnog opusa ovog umjetnika pod nazivom "DUM DUM", rađenog u periodu 1992-1995, koji je bio izlagan u Palestini, Švicarskoj, Sjevernoj Irskoj, Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj, Turskoj i Španjolskoj i bio objavljen u Le Monde, La Stampa, La Repubblica, British Journal of Photography, Liberazione, dok fotografije Gérarda Pétremanda čine ciklus "Topiques" koji je 2000.godine, nagrađen specijalnom Nagradom Žirija European Photography Contest i Swiss Press Photo Award. Fotografije iz ove serije urađene su tokom posjete Pétremanda Sarajevu 1997.godine, kada je Pétremand, jedan od najznačajnijih današnjih švicarskih fotografskih umjetnika u Sarajevo došao na Ðerkovićev poziv.

Postavku prati i popratni tekst sociologinje Nadje Capuzzo, doktorice ekonomskih i socijalnih nauka na odjelu za sociologiju na Univerzitetu u Ženevi, čija je doktorska disertacija pod nazivom “Urbicid i sjećanje: razaranje i rekonstrukcija u Sarajevu (Urbicide et mémoires : destructions et reconstructions à Sarajevo)”, rezultat višegodišnjeg istraživanja fenomena konstrukcije i transformacije grada Sarajeva u zadnje dvije decenije.