Kultura
0

Otvaranje izložbe ab.anime u galeriji Novi Hram

Sarajevo-x.com
U galeriji Novi Hram u Sarajevu do četvrtka, od 17 do 19 sati, bit će otvorena prva samostalna izložba Emine Kujundžić pod nazivom ab.anime.

U hladnom mjesecu decembru, u galeriju Novi Hram, unijet ćemo malo topline i boje postavkom prve samostalne izložbe ab.anime, autorice Emine Kujundžić, koja ispunjava bojom sve što stigne.

Rođena u Kairu sa trenutnom adresom u Sarajevu, živi paralelnim životom, slikajući, kreirajući različite multimedijalne priče, baveći se videom, kostimografijom i ilustracijom.

Izložbu čine tri serije radova: "PinkIt RedIt BlueIt BlackIt", "Screen" i "Sweet Violence". Svaka serija se bavi određenom temom koje kroz kreativnu permutaciju dobijaju novo značenje na idejnom i vizuelnom nivou.

Poigravanjem sa japanskom pop kulturom, unutar marketinški ustrojenog društva, pod uticajem Disney heroina, anime i manga, stvorena je serija "PinkIt RedIt BlueIt Black It" koja će vam priuštiti erupciju emotivnog naboja.

Esencija prezentacije i percepcije, spoja koji se nastavlja u istraživanje prisutnosti ekrana u svakodnevnom životu pojavljuju se kao inspiracija za nastanak umjetničkih dijela.

U namjeri da iznova ispita ulogu slike - televizije u popularnoj kulturi, nastaje "opsesija" nazvana "Screen". Umjetnica prikazuje način na koji percepcija dovodi do krive predodžbe, te kako se predodžbe posmatrača razvijaju u prostoru, gdje sami posmatrači bivaju posmatrani.

Rad "Sweet Violence" estetizira nasilje s ciljem ukazivanja na paradoks društva koje obožava ljepotu u njenoj tragičnosti, društva koje je privučeno formulacijama bolno lijepoga ili ljepote u patnji. Zbog toga su lica djevojaka u potpunosti idealizovana i ona svoje povrede nose kao ornament, dok je njihova patnja učinjena nestvarnom, gotovo teatralno uzvišenom. Akvarel kao tehnika svojom se blagošću i prozračnošću ovdje suprotstavlja brutalnosti teme, a na isti način se mladost i nježnost lica djevojaka postavljaju nasuprot grubosti ožiljaka koje nose.

Portreti su tehnički izvedeni na način da podsjećaju na ranjive verzije seksualiziranih strip-heroina. One su impersonalne kao lica žrtava nasilja koje svakodnevno gledamo na ekranima. U kontekstu trgovine ljudima kao simptoma boljke krajnje komercijaliziranog vremena, bol, baš poput tijela, prodajna je ukoliko je reprezentativna. Sveprisutnost nasilja u medijskom i kulturnom prostoru nerijetko je potencirana u društvenoj kritici, ali ovdje se prvenstveno radi o našoj otupjelosti na istu.

Termini kada će izložba biti otvorena:

utorak, 21.12. 2010, 17.00 - 19.00 srijeda, 22.12.2010, 17.00 - 19.00 četvrtak, 23.12.2010, 20.00 - 22.00