Kultura
0

Otvaranje 21. trijenala danas u Milanu

FENA
Dvadeset prva internacionalna izložba 2016, koju priprema Triennale di Milano, bit će otvorena danas i trajat će do 12. septembra. Milano, nastavljajući put započet još na svjetskom sajmu, ovim trijenalom, potvrđuje svoj status svjetske metropole.

Na ovoj izložbi učestvuju: Afganistan, Grčka, Libanon, Kina, Japan, UK, Angola, Indija, Iran, Južni Sudan, Liberija, Koreja, Tajvan, Albania, Poljska, Kanada, Algerija, Meksiko, Kipar, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Švicarska, Haiti, Izrael, Litva, Mijanmar, Portugal, Rusija, Tunis, Španija, Bosna i Hercegovina, Južna Koreja, Kina, Kazakhstan, Japan i Indija.

Bh. Paviljon nalazi se u Palazzo della Permanente i obuhvata 90 kvadratnih metara. Uz BH Paviljon nalaze se izložbeni prostori Poljske, Meksika, Irana, San Marina…

Trijenale se održava na prostoru od gotovo 40.000 kvadratnih metara.

"Contemporary Heritage", kako glasi naziv našeg predstavljanja, najdirektnije objašnjava koncept prezentacije bh. učesnika na Trijenalu. Radi se o tradiciji, čuvanju našeg naslijeđa, ali u novom i originalnom ruhu.

Trijenale u Milanu ima dugu tradiciju preduzetništva, inovativnosti i originalnosti dizajna i savremene umjetnosti. Tradiciju koja pokazuje predusretljivost i dobija inspiraciju od cijelog svijeta. Bosnu i Hercegovinu na ovoj velikoj svjetskoj izložbi predstavljaju Projekt Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground, ZANAT iz Konjica i MS&Wood i Artisan.

Nakon jučerašnjeg predotvaranja organiziranog za medije, može se reći da je bosanskohercegovački paviljon privukao ogroman interes svjetskih medija.

Dizajn 21. vijeka se pojavljuje kao fenomen sposoban da pomjeri granice između arhitekture, urbanog planiranja, dizajna, uređenja pejzaža, komunikacije i vizuelnih umjetnosti. Klaudio de Albertis, predsjednik Triennale di Milana, objašnjava da "italijanski projekt dostigao je takav ugled u svijetu upravo zbog toga što je u mogućnosti da kombinuje kreativnu snagu s biznisom. Ovo je veliki korak naprijed".