Tuzla
0

Otkrivene staroslavenske peći za proizvodnju željeza

FENA
Zilka Kujundžić - Vejzagić, foto: Cin.ba
Zilka Kujundžić - Vejzagić, foto: Cin.ba
Nastavljajući radove na arheološkom lokalitetu Kicelj kod Tuzle, tim Muzeja istočne Bosne, uz pomoć kustosice Zemaljskog muzeja BiH mr. Zilke Kujundžić - Vejzagić, otkrio je dvije staroslavenske peći za taljenje željezne rude iz 8./9. stoljeća.

Mr. Kujundžić - Vejzagić je danas Feni kazala da je jedna peć dosta dobro očuvana, i uz nju je nađeno dosta otpada od talenja željezne rude, kao i ostaci krečnjaka koji je korišten za proizvodnju.

Druga peć je nešto manja i vjerovatno je bila kovačka, jer su uz nju nađeni proizvodi od željeza - igla i kresivo.

Na ostacima peći se vidi da su dugi niz godina bile izloženi jako visokim temperaturama, oko 1000 C, koliko je potrebno za obradu željeza.

Mr. Kujundžić - Vejzagić podsjeća da je prošle godine na ovom lokalitetu pronađena jedna zemunica te se ovdje radi o kompleksu jednog staroslavenskog domaćinstva, koje je obično uz prostorije za stanovanje imalo i radionice koje su opsluživale domaćinstvo. Slaveni su, inače, u ove krajeve došli sa poznavanjem kovačkog zanata.

Arheološke radove na lokalitetu Kicelj finansirala je Općina Tuzla, a na ovom dijelu Kicelja su potpuno završeni. Općina Tuzla tu namjerava napraviti vidikovac i planirano je uređenje arheološkog parka u kojem će biti rekonstruirane jedna ili više zemunica.