Mostar
0

Otkopani ostaci nekada značajnih džamija

FENA
Mostar, Foto: Sarajevo-x.com
Mostar, Foto: Sarajevo-x.com
Ostatke dviju značajnih džamija u Mostaru, džamije Sinan-paše Borovinića iz 1473. godine i Hadži-Balijine džamije iz 16./17. stoljeća, otkopao je Stručni arheološki tim pod vodstvom prof. dr. Envera Imamovića.

Prof. Imamović izjavio je danas za Fenu da se ostaci Sinan-pašine džamije, nekada druge najveće na području BiH, iza Gazi Husrev-begove u Sarajevu, nalaze na lokalitetu u blizini bivšeg doma armije, na kojem je bilo smetlje.

Podsjetio je da su posljednji ostaci ove džamije sravnjeni sa zemljom 1949. godine, a namjera investitora, Medžlisa Islamske zajednice Mostar jeste da se džamija obnovi prema svom prvobitnom izgledu.

Prof. Imamović kaže da je poseban značaj ove džamije u tome što je Sinan-paša, rođeni Bosanac, bio vezir i vojskovođa Osmanskog carstva, koji nosi velike zasluge za osmansko osvajanje Egipta.

Na lokalitetu Brankovac djelomično su otkopani temelji Hadži-Balijine džamije s haremom iz 17. stoljeća. Prof. Imamović kaže da se preostala trećina temelja neće moći otkopati jer se nalazi ispod frekventne ulice i zbog vodovodnih i elektroinstalacija.

Prostor je ograđen i stavljeni su znakovi da se radi o arheološkom nalazištu. Prije početka radova i na ovom lokalitetu se nalazilo smetlje.

Na kraju je prof. Imamović rekao da investitor ovih radova, Medžis IZ-a Mostar, ulaže velike napore na istraživanju porušenih islamskih objekata na području Hercegovine.