Od 26. do 28. maja
0

Osmi susreti dječijih pisaca "Vezeni most"

FENA
Osmi susreti dječijih pisaca Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pod nazivom "Vezeni most" bit će održani od 26. do 28. maja.

Susrete organiziraju nevladina organizacija Društvo prijatelja knjige "Mali princ", Dom mladih Tuzla, Izdavačka kuća "Bosanska riječ" iz Tuzle, RTV Tuzlanskog kantona, a od ove godine kao ravnopravan organizator priključila se i Javna ustanova Bosanski kulturni centar Tuzla.

Za ovogodišnju nagradu "Mali princ" nominirano je osam knjiga, a osim izbora najbolje dječije knjige regije, obavit će se i izbor najboljih dječijih literarnih radova, po raspisanom konkursu za učenike osnovnih škola na temu "Pismo malom princu".

Konkurs je objavljen u dječijim listovima i glasilima u četiri zemlje regiona i na njemu učestvuje svake godine oko 10.000 djece osnovnoškolskog uzrasta. Stručni žiri bira po tri najbolja dječija rada u kategoriji I-IV razred i V-VIII razred, čiji će autori biti nagrađeni kompletom knjiga i štednom knjižicom s iznosom od 150 maraka za osvojeno prvo mjesto, 100 za drugo i 50 KM za treće mjesto.

Konkurs se svake godine raspisuje i za najbolje ilustracije studenata likovnih akademija iz regije (Sarajevo, Cetinje, Beograd i Zagreb).

Najbolji radovi prezentiraju se na zasebnoj izložbi koju prate plakati i katalozi, a dodjeljuju se i vrijedne nagrade od kojih je prva jednogodišnja, a druga polugodišnja stipendija.

Svake je godine u programu susreta i izložba ilustracija gosta ilustratora, uvijek jednog od najpoznatijih u regiji i Evropi. Ovogodišnji je gost slovenačka ilustratorka Alenka Sotler, dobitnica najvećih svjetskih priznanja u oblasti opreme dječije knjige.

Dječiji pisci, sudionici susreta, družit će se s djecom u javnim bibliotekama općina Lukavac, Banovići, Srebrenik, Kalesija, Živinice, Gračanica, Tuzla i Brčko Distrikt.

S djecom u Tuzli pisci će se družiti na gradskom trgu, dječijim ustanovama, Domu mladih u Tuzli i Spomen-domu Husino. Ova druženja svake godine posjeti više hiljada djece.

Cilj je susreta svakako i to da Bosna ponovno postane centar u kome se dječiji pisci okupljaju s radošću, kako su to činili i ranije, punih devetnaest godina, na književnim susretima "Oktobarska poetska drugovanja" i "Stazama djetinjstva", te da u susretu s piscima djeca osjete toplinu lijepe riječi, da steknu osjećaj da se odrasli brinu za njihov duhovni razvoj i potrebu da knjiga zaista postane njihov najbolji prijatelj.

Selektori su za izbor nabolje dječije knjige u regiji dr. Rašida Kadrić, profesorica dječije književnosti u Sarajevu (BiH), dr. Dubravka Težak, profesor dječije književnosti u Zagrebu (Hrvatska), dr. Slavica Jovanović, profesor dječije književnosti (Srbija), doc. Dr. Vuk Cerović, profesor dječije književnosti Podgorica (Crna Gora), te dr. Nedžad Ibrahimović, profesor dječije književnosti u Tuzli, član Društva prijatelja knjige "Mali princ".

Za nagradu "Mali princ", odnosno najbolju knjigu u regiji objavljenu u 2010. godini iz BiH nominirani su Ljubica Ostojić "Princeza Ariel i Yo" i Bajruzin Hajro Planjac "Tajna djedovog mlina", iz Crne Gore Dragana Kršenković-Brković "Duh Manitog jezera i druge bajke" i Branislav M. Vuković "Biserna školjka", iz Hrvatske Julijana Matanović i Anka Dorić "One samo misle da smo male" i Sanja Lovrenčić "Nina mačka i drugi igrokazi", te iz Srbije Vladimir Andrić "Čitaj vetru omiljene knjige" i Gradimir Stojković "Vrlo kratko: Imamo jednu tajnu".

Svečanost otvaranja Osmih susreta dječijih pisaca Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pod nazivom "Vezeni most" najavljena je za 26. maja u 12 sati u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.