Tuzla
0

Osmi međunarodni književni susreti Cum grano salis

FENA
Otvaranje 8. međunarodnih književnih susreta Cum grano salis bit će upriličeno 5. septembra na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli, saopćio je na danas održanoj sjednici Izvršnog odbora ove manifestacije gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, kazavši da su dolazak najavili slavisti iz nekoliko evropskih zemalja i Amerike.

Za prestižnu nagradu «Meša Selimović» koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u 2007. godini na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, ove godine nominirano je četrnaest romana koje su odabrali selektori Tvrtko Kulenović, Tatjana Rosić, Zvonko Kovač i Andrej Nikolaidis.

Selektor Tvrtko Kulenović iz Bosne i Hercegovine nominirao je romane: "Tragom zmijske košuljice"Josipa Mlakića, "Carstvo sjenki" Jasne Šamić, "Jabana" Emsura Hamzića Sladoje i "Gazi Isa-beg" Hazima Akmadžića.

Selektorica Tatjana Rosić iz Srbije nominirala je romane: "Čuvari svetinje" Mirjane Đurđević, "Šnit" Igora Marojevića, "Ludvig" Davida Albaharija, "Ruski prozor" Dragana Velikića i "Vok on! manifest razdraganosti" Uglješa Šajtinca.

Za područje Crne Gore selektor Andrej Nikolaidis odabrao je dva romana koji će biti u izboru za nagradu “Meša Selimović”: "Grad u zrcalu" Mirka Kovača i "Zaboravljena zemlja" Olivera Kujundžića.

Zvonko Kovač, selektor za Hrvatsku, nominirao je pet romana, među kojima je roman Josipa Mlakića, koga je odabrao i selektor iz BiH, te roman Mirka Kovača koga je nominirao selektor iz Crne Gore. Pored ovih u izbor su ušli i romani "Moj Antonio Diavolo" Sibile Petlevski, "Anastasia" Dalibora Šimprage i "Uspavanka za mrtve" Nikole Petkovića.

Do 20. augusta stručni žiri u sastavu Mile Stojić, Andrew Wachtel, Robert Hodel, Davor Beganović i Semezdin Mehmedinović odabrat će pet najboljih romana u uži izbor.

Ime autora najboljeg romana i dobitnika nagrade «Meša Selimović» bit će saopćeno 6. septembra na svečanosti dodjele nagrada.