Mladi umjetnici iz Sarajeva
0

Oslikavanjem tijela ruše seksualne tabue

Piše: T. Sekulić
Troje studenata Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu došli su na ideju da građanima Bosne i Hercegovine približe body art, odnosno umjetnost oslikavanja tijela. Godinu dana nakon toga i uspjeli su. Emina Huskić, Emir Mutevelić i Dženan Hadžihasanović su napravili nekoliko serija fotografija, a bh. publika je zaista oduševljena njihovim radom.

"Sve je počelo tako što smo na Facebooku osnovali grupu s ciljem da oslikamo cijelo tijelo ukoliko grupa u određenom vremenskom roku skupi hiljadu članova i to se i desilo prije no što smo i očekivali", kazala je za Sarajevo-x.com Emina Huskić.

Nakon što je za samo 24 sata grupa skupila više od 1000 ljudi, mladi studenti Akademije likovnih umjetnosti načinili su prvu seriju fotografija.

Kako kažu to su prvo bile 'cenzurisane' fotografije, jer su nosili rublje preko kojeg su oslikavali tijelo, no na zahtjev članova odlučili su uraditi i seriju necenzurisanih fotografija.

Prvu samostalnu izložbu održali su u sarajevskoj Pivnici, te privukli veliku pažnju javnosti.

"Fotografije radimo u ateljeu, a planiramo uskoro raditi i javne performanse", istakla je Huskićeva.

Body painting kao umjetnost ima veliku popularnost u svijetu, no u Bosni i Hercegovini takva vrsta umjetnosti nije zastupljena.

Mladi entuzijasti željeli su svojim radom svim bh. građanima približiti body painting, umjetnost koja se smatra i jednom od najstarijih.

Naime, oslikavanje tijela kao umjetnost svoj procvat doživljava šezdesetih godina prošlog stoljeća, tačnije početkom seksualne revolucije, a upravo cilj ovakve vrste umjetnosti jeste i bio 'srušiti' seksualne tabue.

To je sada bila i želja troje mladih umjetnika koji su za cilj imali pomoći umjetnosti u Bosni i Hercegovini da proširi vidike, te ići u korak sa Evropom, uklanjajući sve seksualne tabue izražavanjem se kroz drevnu umjetnost oslikavanja tijela.