Program Open Air
0

Oskarovka Andrea Arnold gošća 15. SFF-a

Sarajevo-x.com
Andrea Arnold
Andrea Arnold
Sarajevo Film Festival objavio je da će u svom 15. izdanju ugostiti oskarovku Andreu Arnold koja će festivalskoj publici u okviru programa Open Air predstaviti svoje posljednje ostvarenje "Akvarij".

Film ove višestruko nagrađivane rediteljke svjetsku premijeru je doživio na proteklom Cannes Film Festivalu gdje je osvojio nagradu žirija.

Andrea Arnold međunarodnu slavu stekla je osvojiviši Oskara 2005. godine za kratki film WASP. Na putu do Oskara, ovaj film je prikupio zavidan broj nagrada, a treba spomenuti one s Toronto Film Festivala, Palm Springsa, Sundancea…

Zapažen usjeh ostvarila je i sa svojim prvim igranim ostvarenjem "Red Road" koji je osvojio čak 21 nagradu među kojima je svakako najznačajnija nagrada žirija na Cannes Film Festivalu.

"Akvarij" je uzbudljiva porodična drama u čijem središtu je petnaestogodišnja Mia čiji život se okrene naglavačke kada njena majka kući dovede novog dečka.

U ulozi Mie prvi put na filmskom platnu pojavljuje se Katie Jarvis koja će se također pokloniti publici 15. Sarajevo Film Festivala. Za briljantnu interperatciju problamatične tinejdžerke Jarvis je nagrađena na Edinburgh Interantional Film Festivalu.

Pored Katie Jarvis uloge u filmu su ostvarili Michael Fassbender, Rebecca Griffiths, Sydney Mary Nash, Harry Treadaway.