Kultura
0

Oskarovac Jeremy Irons na 13. Sarajevo film festivalu

FENA
Jeremy Irons
Jeremy Irons
Jedan od najvećih glumaca današnjice i oskarovac Jeremy Irons bit će predsjednik žirija Takmičarskog programa za igrani film ovogodišnjeg 13. izdanja Sarajevo film festivala.

Ovaj britanski glumac s izuzetnom internacionalnom karijerom ostvario je uloge u oko sedamdeset filmova, a među najzapaženijim su one u filmovima "Waterland", "The Man in the Iron Mask", "M. Butterfly" te "The Mission".

Dobitnik je velikog broja filmskih nagrada, među kojima i Oscara za ulogu u filmu Clausa von Bulowa "Reversal of Fortune", za koji je nagrađen i Zlatnim globusom.

Za učešće u Takmičarskom programu za igrani film priliku imaju filmski stvaraoci iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kipra, Mađarske, Makedonije, Malte, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske i UNMI Kosova.

Na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu predstavljen je i film "Control" Antona Corbijna koji će sarajevska publika moći pogledati u okviru Heineken Open Air programa.

Riječ je o prvom igranom filmu Antona Corbijna koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Cannes film festivalu. Govori o životu i smrti pjevača i vođe legendarne post-punk grupe "Joy Division" Iana Curtisa.

Rastrgan između porodičnog života, rastuće slave i ljubavi prema drugoj ženi, Curtis je izvršio samoubistvo 1980. godine u 23. godini. Smatra se da je promijenio lice rock muzike.

Projekcija filma bit će održana 19. augusta, kada će se u otvorenom kinu Heineken Open Air ovdašnjoj publici pokloniti reditelj Anton Corbijn, glumci Sam Riley i Alexandra Maria Lara te producent Orian Williams.

Direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra ujedno je potpisao i dva ugovora o nastavku saradnje. Jedan se odnosi na ASA Prevent grupaciju koja će i dalje biti sponzor SFF-a, a Festivalu će posvetiti jedan od svojih najprestižnijih brendova – Volkswagen, čija će vozila biti oficijelni prijevoznik Festivala.

Ugovor o nastavku saradnje potpisan je i s generalnim menadžerom Austrian Airlinesa za BiH Haraldom Wittmannom, čime će i ove godine ostati ekskluzivni avioprijevoznik za SFF.