Kultura
11

Oskarovac Branko Lustig otvorio Festival tolerancije u Sarajevu

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Igranim filmom "Kad svane dan", reditelja Gorana Paskaljevića u petak uvečer zvanično je kinu Meeting Point u Sarajevu otvoren filmski program Drugog festivala jevrejskog filma Sarajevo.

Festival je zvanično otvorio Branko Lustig, dvostruki oskarovac i dobitnik prošlogodišnjeg priznanja "Srce Sarajeva", a prisutne je pozdravio i Jakob Finci u ime La Benevolencije.

On je večeras publici prenio pozdrave nosioca glavne uloge u pomenutom filmu Mustafe Nadarevića, koji je smješten na KCUS-u zbog zdravstvenih problema.

Festival tolerancije sadrži 14 filmova svih formi (igrani, dokumentarni i kratki film), a dio programa je regionalnog karaktera. U regionalnom dijelu programa uz "Kad svane dan" je i film "Treće poluvrijeme" sa Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi.

Festival tolerancije započeo je 2007. u Zagreba, a dio zagrebačkog programa prenosi se u Sarajevo. Takav festival prvi put je u Sarajevu održan 2008. godine, a dužu pauzu između dva festivala uzrokovali su isključivo financijski razlozi.

Direktorica Festivala Nataša Popović kazala je FENI da je planirano gostovanje Festivala početkom naredne godine u Beogradu, a interes postoji i iz Ljubljane kao i iz Crne Gore.

Popović kaže da će posebna zahvalnost biti upućena Sarajevu na svečanom zatvaranju Festivala u nedjelju za kad je planirano uručenje nagrade za životno djelo Branku Lustigu.

"On je tu nagradu dobio nedavno, ali je bio spriječen otići u Beč, pa će mu biti uručena u Sarajevu", kazala je Popović.

Festival tolerancije trajat će do 27. oktobra. Propratni program festivala je izložba "Antimasonski plakati", koja je od 24. oktobra do 4. novembra postavljena u Galeriji 11/07/95 u Sarajevu.