Kultura
0

Osam predstava u 28. susretima pozorišta BiH

SRNA
Brčko
Brčko
U takmičarskom dijelu 28. susreta pozorišta BiH, koji će biti održani u Brčkom od 17. do 25. novembra, naći će se osam pozorišnih predstava iz zemlje i regiona, saopštio je direktor Susreta Jakov Amidžić.

On je nakon današnje sjednice Organizacionog odbora ove pozorišne manifestacije rekao da će se prve večeri predstaviti "Atelje 212" iz Beograda sa predstavom "Otac na službenom putu", a sljedećeg dana biće izvedena predstava "Nosi nas rijeka" Gradskog dramskog kazališta iz Zagreba.

Predstavu "Prokleta avlija" izvešće Teatar kabare iz Tuzle, a četvrtog dana na programu je predstava "Radnička hronika" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. Narodno pozorište iz Sarajeva nastupiće petog dana Susreta sa predstavom "Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna šta narod ne zna".

Šestog dana susreta publici će se predstaviti Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka sa predstavom "Leda", a sedmog dana nastupiće Bosansko narodno pozorište iz Zenice sa predstavom "Pismo iz 1920". 

Amidžić je najavio da će posljednjeg takmičarskog dana publika na sceni vidjeti glumce Jugoslovenskog dramskog pozorišta i to u predstavi "Rođeni u JU".

U petak, 25. novembra biće proglašena najuspješnija ostvarenja i uručene nagrade, a potom će biti održan koncert Radeta Šerbedžije.

U pratećem dijelu programa posjetioci će imati priliku da pogledaju pozorišno-dokumentarnu izložbu "Ivo Andrić na pozorišnim/kazališnim scenama", susreti sa Zijahom Sokolovićem, Jasnom Diklić, Špirom Guberinom, Ivicom Kunčevićem, Lukom Paljetkom, Mirjanom Karanović i Egonom Savinom.
Direktor Sureta rekao je da će sastav stručnog žirija biti poznat nekoliko dana prije početka pozorišne manifestacije, koja se ove godne održava pod motom "Najbolje za publiku".