Kultura
0

Osam dana druženja s poezijom i pjesnicima

FENA
Učešćem pjesnika iz Bosne i Hercegovine, Japana, Makedonije, Crne Gore i Danske, danas su u Domu mladih otvoreni 47. Sarajevski dani poezije koji će trajati do 14. maja.

Ova 47. međunarodna pjesnička smotra okupit će veliki broj pjesnika iz zemlje i inostranstva.

U uvodnoj riječi pjesnik Senadin Musabegović istakao je da je Sarajevo grad u kojem se prepliću kulture, grad u kojem su ponikli autentični pjesnički glasovi, grad čije su stradanje vjerovatno baš pjesnici najbolje opisali...

Od književnih sadržaja koji će se dešavati u okviru Dana poezije izdvajaju se Međunarodne pjesničke večeri koje će se održavati u Goraždu, Tešnju, Banjoj Luci, Tuzli, te Hommage A. B. Šimiću u povodu 110 godina rođenja. Tu su i književni portret pjesnikinje Dare Sekulić, program “Živi klasici” posvećen Petru Gudelju, Abdulahu Sidranu,Vujici Rešin Tuciću, okrugli sto o književnom djelu Advana Hozića, izložba likovnih radova Boška Kućanskog te zajednička pjesnička večera najmlađih bh. pjesnika.

Ove godine na Sarajevske dane poezije dolaze pjesnici iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Danske, Japana, Njemačke, Srbije, Kosova, Rusije, Poljske, Norveške i Mađarske.

Specijalni gost Dana poezije bit će Jadranka Stojaković.

Nagrada "Bosanski stećak", koju Društvo pisaca BiH kao organizator "Sarajevskih dana poezije" dodjeljuje već desetu godinu, bit će uručena na specijalnoj svečanosti uglednom palestinskom pjesniku Mahmudu Dervišu (Mahmoud Darwish). Ovaj pjesnik bio je i kandidat za Nobelovu nagradu.