Kultura
25

Orhan Pamuk nakon šest godina pauze izdao novi roman

Anadolija
Orhan Pamuk (Foto: EPA)
Orhan Pamuk (Foto: EPA)
Turski književnik i nobelovac iz 2006. godine Orhan Pamuk objavio je kako će njegova nova knjiga biti objavljena sutra, 9. decembra.

Najnovije Pamukovo ostvarenje "Kafamda Bir Tuhaflik Var" ("Neobičnost u mom umu") bit će objavljeno u Turskoj šest godina otkako je objavljen njegov posljednji roman. 

"Djelo 'Kafamda Bir Tuhaflik Var' je u isto vrijeme epska i ljubavna priča. Proveo sam šest godina sa protagonistom Mevlutom u mojim mislima", kazao je Pamuk povodom izlaska na tržite njegovog novog romana.

Pamuk je kazao kako knjiga govori o Mevlutu koji prodaje popularno piće bozu na ulicama Istanbula u periodu od 1969. do 2012. godine.

"Knjiga donosi priču o razvoju grada i, ujedno, prikazuje svakodnevni život u Istanbulu", kazao je 62-godišnji nobelovac. 

Pamukova izdavačka kuća Yapi Kredi Publishing će, osim knjige, objaviti i videomaterijal u kojem Pamuk govori o svom novom književnom uratku na 480 stranica. Na ovom videomaterijalu Pamuk kaže kako je razgovarao sa istanbulskim uličnim prodavačima te njihove priče prepravljao u skladu sa neobičnošću Mevlutovih misli.

Pisac također kaže kako je glavni protagonista knjige i sličan, ali se i razlikuje od njega samog.  

"Nismo blizu jedan drugome kada su u pitanju naši stilova života, ali dijelim mnoge stvari s Mevlutom, kao što su misli, sposobnost i želja da filozofiramo život u sjenovitoj ulici kroz pronalaženje nagovještaja u malim detaljima", kaže pisac. 

Knijge Orhana Pamuka prevedene su na 62 svjetska jezika, a prodate su u više od dva miliona kopija širom svijeta. Njegova djela "Zovem se Crvena" i "Snijeg" postala su najprevođenija djela turske književnosti. Kada je Pamuk 2006. godine dobio Nobelovu nagradu, Švedska akademija je o njemu kazala: "U potrazi za melanholičnom dušom njegovog rodnog grada, on je otkrio nove simbole za sukob i preplitanje kultura."