Kultura
167

Organizatori "Labuđeg jezera" u Zetri se izvinjavaju posjetiocima zbog hladnoće

Klix.ba
Posjetioci baletne predstave u Zetri (Foto: Klix.ba)
Posjetioci baletne predstave u Zetri (Foto: Klix.ba)
Sarajevodisk, organizator gostovanja Carskog ruskog baleta sa predstavom "Labuđe jezero" uputio je izvinjenje posjetiocima u Olimpijskoj dvorani Zetra zbog neadekvatno zagrijanog prostora u petak uvečer.

"Nažalost, neuslovnost dvorane i nagli pad temperature tog dana učinili su da istinski praznik baleta nismo ispratili u savršenim uslovima, uprkos svim naporima i nastojanjima da se dvorana zagrije", kazali su u saopćenju Sarajevodiska.

"Budući da Olimpijska dvorana Zetra nema vlastiti sistem zagrijavanja, angažovana je i eksterna kompanija koja je pokušala učiniti prostor što ugodnijim, ali to nije bilo moguće, kako zbog temperature zraka koja je u petak naglo pala, tako i zbog uslova same dvorane", navodi se u objašnjenju.

Iz Sarajevodiska ipak podsjećaju da su uprkos evidentnom i hroničnom nedostatku infrastrukture u glavnom gradu BiH u proteklim godinama organizovali uspješne programe koji su Sarajevo svrstali u sami vrh regionalne kulturne i muzičke scene, te dodaju da neće odustati.

"Jedan od razloga za to je i činjenica da su 'Labuđe jezero' tehnički realizirale isključivo domaće kompanije tako da smo, produkcijski gledano, došli na visok nivo tehničke kvalitete što budi nadu da uprkos izuzetno lošoj situaciji, možemo napraviti velike stvari. Pred nama je duga borba u kojoj će, sasvim smo sigurni, kultura pobijediti nad hroničnim nedostatkom adekvatnih prostora i uslova za izvedbe vrhunskih kulturno-umjetničkih programa te da će Sarajevo stati rame uz rame sa evropskim metropolama i imati kulturni život kakav zaslužuje", ističu organizatori.