Kultura
5

"Orchestra di Piazza Vittorio" u subotu u Narodnom pozorištu Sarajevo

FENA
Koncert orkestra “Orchestra di Piazza Vittorio” bit će održan 21. juna u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Ovaj spektakl, koji organizira Vijeće ministara Republike Italije u saradnji sa Ambasadom Italije u Sarajevu, dio je programa događaja koje promovira Fondacija “Sarajevo Heart of Europe” i njime se otvara sedmica obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

  • Osamnaest muzičara koji dolaze iz deset različitih zemalja i koji govore devet različitih jezika, to je orkestar “Orchestra di Piazza Vittorio”. Njihovim multietničkim notama Italija je odlučila otvoriti sedmicu “Sarajevo heart of Europe” posvećenu obilježavanju stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. Donosimo u Sarajevo, grad, povijesni simbol nekada podijeljene Europe, a danas ujedinjene u različitostima, spektakl kultura i tradicija ujedinjenih u univerzalni jezik muzike - izjavio je ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias.

Orchestra di Piazza Vittorio je nastao 2002. u Rimu u povijesnom kvartu Esquilino, danas jednom od najmultietničnijih kvartova glavnog grada Italije.

Koncertima, teatarskim nastupima i autobiografskim filmom “Orchestra” je proputovao svijet: od New Yorka do Pariza, od Istanbula do Buenos Airesa i učestvovao na festivalima kao što su njujorški Tribeca Film Festival i Berlin Jazz Festival.

Na izvedbi u Sarajevu ugostit će Ginevra Di Marco, solisticu koja prikuplja i njeguje italijansku tradicionalnu i muziku na talijanskim dijalektima sa početka dvadesetog stoljeća, pa do današnjih dana.

Ulaz je slobodan, a koncert će se moći pratiti i na velikom ekranu na trgu ispred Narodnog pozorišta, saopćeno je iz Ureda za štampu i prevođenje Ambasade Italije u BiH.