Abdulah Sidran
0

"Opet ću da radim sa Kusturicom"

Sarajevo-x.com
Abdulah Sidran, književnik i scenarista, dao je intervju za beogradski Press RS u kojem je potvrdio da će nastaviti prekinutu saradnju sa režiserom Emirom Kusturicom.

"Teoretski je moguće da Kusturica i Sidran nastave saradnju, a da se čak nigdje i nikada ne sretnemo, niti vidimo, niti porazgovaramo. Teoretski, moguće je da Kusturica režira scenarije iz zaostavštine pokojnog književnika Sidrana", rekao je za Press RS Sidran.

On je rekao da u Italiji postoji jedan veoma bogat čovjek, fanatik Kusturičinih filmova, poštovalac njegove poezije i scenaristike i da taj čovjek želi obnovu tandema Sidran - Kusturica i spreman je za takvu stvar ozbiljno da odriješi kesu, naveo je Sidran jedan od motiva za ponovnu saradnju sa Kusturicom.

Sidran je rekao da je taj "italijanski posrednik" oduševljen tekstom scenarija "Prvi put s ocem na izbore" i želi da to u film pretvori Kusturica.

"Nismo se oko toga Emir i ja baš dopisivali, nego sam mu na Mokru Goru poslao desetak novih scena (dopisao ih 2005. godine, pa ih nema u italijanskom prevodu scenarija koji je Emir dobio od italijanskog posrednika)", rekao je Sidran.

Sidran se zapitao i za koga bi bilo dobro, a za koga ne bi, ko bi se obradovao, a ko ražalostio, ako bi Kusturica napravio još dva filmska remek djela i to još od njegovih scenarija?

"Uh, koliko bi dušmana pocrkalo od muke! I njegovih, i mojih, i zajedničkih, jer ima i takvih, a to su zavidljivci, svih vjera i nacija", rekao je Sidran.

Sidran je obrazložio i svoj odlazak iz Sarajeva rekavši da je otišao u Goražde iz filozofskih, zdravstvenih i ekoloških, kao iz razloga mentalne higijene.

"U svim tranzicionim zemljama novonastale društvene elite su izrazito antikulturne. Tu Sarajevo nije nikakav izuzetak. Možda je gore u Zagrebu, Beogradu, o Banjaluci da ne govorim", rekao je Sidran.