Narodno pozorište Sarajevo
0

Operom "Rigoletto" počela nova sezona

FENA
Izvedbom jedne od najpoznatijih Verdijevih opera "Rigoletto", pod dirigentskim vodstvom Roberta Homena i u režiji Ogniana Draganofa, sinoć je počela nova teatarska sezona Narodnog pozorišta Sarajevo.

Gledaoci su aplauzom nagradili izvođenje, a posebne ovacije dobili su Aida Čorbadžić-Valka, Tvrtko Stipić te nosilac glavne uloge Armando Puklavec, saopćeno je iz Narodnog pozorišta.

Osamdeset sedma sezona Narodnog pozorišta bit će nastavljena već u subotu koncertom Sarajevske filharmonije, koja će izvesti Bize-Ščedrinovu "Carmen" pod dirigentskim vodstvom Samre Gulamović, te u nedjelju koncertom Omladinskog simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope, kojim će dirigirati Siniša Marković.

Za naredni utorak predviđena je izvedba operne predstave "Carmen" G.Bizea u koncertnom izvođenju, pod dirigentskim vodstvom Tomislava Fačinija.

Drama NP aktivnost će početi značajnim teatarskim gostovanjem. U ponedjeljak 15. septembra popularna i nagrađivana predstava "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Petra Večeka, gostovat će u HNK u Osijeku.

Dinamičan početak sezone u ovoj teatarskoj kući nastavit će se pripremom novih projekata te izvedbama baletnih predstava "Of-Of" i "Rahmanjinov" u koreografiji i režiji Edine Papo te Štrausove "Pepeljuge" u koreografiji i režiji Vasilija Medvedeva.

Najmlađa publika imat će priliku družiti se s protagonistima opere za djecu i mlade "Aska i vuk" Asima Horozića i Nijaza Alispahića.

Direktor NP Sarajevo Gradimir Gojer siguran je da će nova teatarska sezona ponuditi izuzetno zanimljiv program.

On je mišljenja da će se saradnjom s Tanzelarijom, Goethe-institutom BiH, Francuskim kulturnim institutom i grupom strastvenika savremenog plesa i baleta, okupljenim oko Međunarodnog festivala savremenog plesa "Zvrk", proširiti mogućnost da publika pogleda neke od najheretičnijih načina promišljanja teatra tjelesnosti u regionu, ali i šire.