Srebrenica
0

"Open doors“ najbolji film na festivalu "Srebrena traka“

FENA
Iz filma "Prtljag"
Iz filma "Prtljag"
Film "Open doors“, indijskog autora Ashisa Pandeya, najbolji je igrani film na ovogodišnjem Petom festivalu kratkog filma "Srebrena traka“ koji je u organizaciji Udruženja “Prijatelji Srebrenice“ održan u Srebrenici.

U kategoriji dokumentarnog filma prvu nagradu dobio je film "Escarbajo“ autora Guillerma Garcia Vejara, a koji je rađen u produkciji BiH i Meksika, dok je specijalnu nagradu žirija za dokumentarni film dobio Tuzlak Emir Sulejmanović za film "Ja sam mi“.

Ocjenom žirija, najbolji animirani film je "Kiyamet“ reditelja Ivana Ramadana.

Ove godine prvi put su prikazani i studentski filmovi, u čijoj kategoriji je za najbolji film proglašeno ostvarenje Maxa Zaechlea "Raju“, njemačko-indijske produkcije, a specijalnu nagradu žirija za studentski film dobio je Duško Stanivuk za film "Prekidi stvarnosti“.

Odlukom žirija, specijalna nagrada dodijeljena je filmu "Prtljag“, reditelja Danisa Tanovića kojim je i otvoren ovogodišnji festival "Srebrena traka“.

"Bilo je teško izabrati najbolje jer su svi filmovi bili odlični, a kod nominacije su prevladale samo nijanse“, rekao je Zenit Đozić, član žirija.

U žiriju Filmskog festivala “Srebrena traka“ bili su još animator Berin Tuzlić i dekan sarajevske Akademije filma Nenad Dizdarević.

"Vjerujem da smo i ovog puta uspješno organizovali ovu manifestaciju i pozvala bih sve mlade umjetnike da i sljedeće godine dođu u Srebrenicu i festival učine što bogatijim“, izjavila je Dragana Jovanović, predsjednica Udruženja "Prijatelji Srebrenice“.

Filmski festival "Srebrena traka“ pratile su ga edukativne radionice iz oblasti filmske i TV produkcije, te zabavni sadržaji - muzički koncerti.

Podršku Udruženju "Prijatelji Srebrenice“ u organizovanju Festivala pružila je Ambasada Kraljevine Holandije u BiH.