Kultura
0

Općina Novi grad i SFF potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji

Sarajevo-X
Druga konferencija za novinare 11. Sarajevo Film Festivala održana je u srijedu 13. aprila u Multimedijalnoj dvorani Općine Novi grad - Sarajevo.

Ovom prilikom načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Damir Hadžić i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra potpisali su ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Sporazum će najviše obradovati stanovnike najmnogoljudnije općine jer podrazumijeva održavanje projekcija Dječijeg i Open Air programa 11. SFF upravo u prostoru Multimedijalne dvorane Općine i to u vrijeme Festivala.

Tokom konferencije za novinare direktor Purivatra potpisao je i ugovor sa Edinom Emšom direktorom DHL kojim se nastavlja dugogodišnja uspješna saradnja SFF i ove ugledne tvrtke zahvaljujući kojoj su filmovi, oprema, propratna dokumentacija, avio karte i druge neophodne stvari za funkcionisanje Festivala stizale na vrijeme na svoja odredišta.

Drugi dio konferencije za novinare bio je posvećen saradnji Sarajevo Film Festivala sa drugim međunarodnim festivalima. Direktorica za međunarodne odnose SFF Emina Ganić u susretu sa predstavnicima medija objavila je da će Mirsad Purivatra, ove godine biti član Narrative Feature žirija, 4. Tribeca Film Festivala, čiji članovi su i reditelj Darren Aronofsky, pjevačica Sheryl Crow, glumac, producent i režiser Griffin Dunne, producent Mitch Glazer i režiserka, glumica i producentica Francoise Romand.

Također, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, Elma Tataragić selektorka takmičarskog programa Sarajevo Film Festivava član je žirija filmskog festivala Crossing Europe koji će se održati od 26. aprila do 1. maja u Lincu.

Koprodukcijski market Sarajevo Film festivala CineLink ostvario je još jedno značajno partnerstvo. Cannes Producers Network pozvao je CineLink da organizuje učešće producenata iz naše regije u programima koje organizuje Producers Network tokom 7 dana 58. Cannes Film Festivala o čemu je govorila Amra Bakšić-Čamo, Project Manager CineLinka kojoj je pripala čast da bude jedan od domaćina na svakodnevnim razgovorima i okruglim stolovima na kojima će se producenti iz cijeloga svijeta razgovarati o različitim temama vezanim za produkciju. Amra Bakšić Čamo govorila je i o filmu “Sasvim lično” redatelja Nedžada Begovića koji će imati svjetsku premijeru na Tribeca film Festivalu u okviru Documentary Feature Competition. Ponosni smo da je film Nedžada Begovića prvi realizovani CineLink projekat.

U zvaničoj selekciji kratkih dokumentarnih filmova TFF, naći će se i filmovi bh. autora Šemsudina Gegića “Dječak iz ratnog filma”, te “Kutak za sporni trenutak” Džemala Šabića. U programu Showcase Selections publika će vidjeti i ostvarenje bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalice “Kod amidže Idriza”.