Kultura
74

Oni žive dječački san: Andronik, Čišić i Mavrić su profesionalni crtači stripova

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Enis Čišić, Filip Andronik i Senad Mavrić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Filip Andronik, Enis Čišić i Senad Mavrić žive svoj dječački san i rade za prestižne svjetske izdavačke kuće stripova.

Enis Čišić ima 34 godine i radi posao u kojem uživa, a to je crtanje stripova. Radi za izdavačku kuću Marvel, a crtač je na serijalu "Avengers".

"Otkako znam za sebe crtam stripove. Počelo je s filmovima i mislim da mi je motivacija još film. Kada sam u prvom razredu osnovne škole došao do jugoslovenskih izdanja stripova, bila su tu i neka Marvelova izdanja. Naišao sam na autore koji su mi se svidjeli, a među njima je bio John Buscema. Tada nisam znao razliku između izdavača i ko je Marvel, ali svidjelo mi je kako Buscema crta anatomiju i njegovi dinamični kadrovi. Pokušao sam to kopirati i crtati", rekao je Čišić za Klix.ba uoči predavanja "Crtati stripove zaoprave" koje je sa svojim kolegama održao u Bošnjačkom institutu.

No, Čišić nije uvijek radio ovaj posao. Smatrao je kako treba naći ozbiljan posao od kojeg može živjeti u našoj zemlji, a ljubav prema crtanju stripova "zakopao" je duboko u sebi. Vremenom je shvatio da je pogriješio i vratio se svojoj prvoj ljubavi-stripu.

"Potpisivanje ugovora s Marvelom je rezultat mog truda, rada i upornosti da to bude moja profesija nakon toliko godina rada u agenciji. Shvatio sam da sam imao pogrešan pristup i pokušao sam doći do izdavača da vide moje radove i uspio sam doći do čovjeka koji je prepoznao moj kvalitet. Dobio sam ugovor za Marvel gdje je dobro raditi jer je tu sve uhodano i profesionalno. Kratki su im rokovi, ali se čovjek uklopi i nismo imali problema", rekao je Čišić.

Ističe da talent jeste bitan, no mnogo više su potrebni trud, rad i disciplina kako biste uspjeli u ovom poslu.

"Ovo čime se ja bavim je zanat koji se može naučiti i stalno se uči i vježba", kazao je.

Čišić, kao i Andronik i Mavrić su večeras govorili s svojim iskustvima koja su doživjeli privatno i profesionalno, te su poručili svima, bez obzira kojom profesijom se bave, mogu uspjeti ako ulažu trud i rade.

Predavanje profesionalnih strip autora organizovali su Francuski institut u Bosni i Hercegovini i udruženje "Drugi ugao".

Filip Andronik (crtač na serijalu "Homme de l'année", izdavačka kuća Delcourt, Francuska), Enis Čišić (crtač na serijalu "Avengers", izdavačka kuća Marvel, SAD) i Senad Mavrić (crtač na serijalu "Homme de l'année" i "La machine", izdavačka kuća Delcourt, Francuska), uz Milorada Vicanovića Mazu iz Laktaša, jedini su trenutno angažovani strip crtači iz Bosne i Hercegovine koji crtaju stripove za izdavače iz inostranstva.